Horeca is altijd in ontwikkeling. Eén van de trends voor 2025 is dat een restaurant niet langer alleen een plek is om te eten, maar de basis voor een complete avond uit. Denk aan een DJ-optreden in het restaurant. Als de bedrijfsruimte waarin het restaurant zit, wordt gehuurd, dan is het juridisch gezien interessant om te kijken of deze trend is toegestaan op basis van de huurovereenkomst.
DJ-optreden in restaurant
Naast het klassieke eten en drinken, integreren steeds meer restaurants entertainment in hun concept. In veel huurovereenkomsten wordt opgenomen op welke manier de bedrijfsruimte moet worden gebruikt. Dit is de contractuele bestemming. Over het algemeen mag je hier niet van afwijken zonder toestemming van de verhuurder. Wil jij jouw restaurant opleuken door DJ-optreden of andere live optredens, dan moet je dus goed kijken of dit past binnen de contractuele bestemming.
Voorbeelden uit de rechtspraak
Als in de huurovereenkomst de contractuele bestemming ‘restaurant’ is, dan wordt gedacht aan een plek waar tegen betaling eten en drinken wordt geserveerd. (Nog) niet iedereen zal denken aan een plek waar optredens worden verzorgd. Een incidenteel optreden zal niet direct een probleem zijn. Als het restaurant wordt omgetoverd tot een heuse club waar eten wordt geserveerd, dan kan de verhuurder daar weleens anders over kunnen denken.
Zo mocht de huurder van een bedrijfsruimte die was bestemd om te gebruiken als ijssalon, daar niet (ook) pannenkoeken gaan verkopen (1). Ook mocht de huurder onder de bestemming ‘‘bedrijfsruimte ten behoeve van de exploitatie van een Simitci Dunyasi Bakery of Bistro’ geen waterpijp aanbieden (2). En de exploitatie van een erotisch café, was al helemaal in strijd met de overeengekomen bestemming van café/petit restaurant (3).
Standpunten huurders en verhuurders
Dat een nieuw concept nodig is om omzet de kunnen (blijven) genereren, is niet altijd doorslaggevend. Economische tegenwind is een ondernemersrisico. Dit brengt mee dat de verhuurder niet élke voorgestelde wijziging van de bestemming door de huurder zonder meer moet accepteren. Huurders moeten nagaan wat de contractuele bestemming is en of hun plannen hierbinnen vallen. Verhuurders die liever vasthouden aan het klassieke restaurantconcept, doen er goed aan dit duidelijk in de huurovereenkomst te omschrijven. Zo voorkom je discussies.
Tot slot
Ben je huurder en wil je (bij wijze van spreken of letterlijk) een DJ-optreden in jouw restaurant? Twijfel je of dit mag op grond van de huurovereenkomst? Of ben je verhuurder en heb je een exploitatie geconstateerd die in strijd is met de huurovereenkomst? Neem dan gerust contact op met Tim Gijtenbeek, Laurie Berg of één van onze andere specialisten.
Bronnen
1. Hof Amsterdam 22 juli 2014, ECLI:NL:GHAMS:2014:2587
2. Ktr. Rotterdam (kort geding) 29 april 2019, ECLI:NL:RBROT:2019:4296
3. Hof Amsterdam 12 september 1996, Prg. 1997, 4841
De inhoud van deze blog is actueel op de datum van publicatie, maar het recht is voortdurend in beweging. Voor de meest recente juridische inzichten, neem gerust contact op met ons kantoor via [email protected] of 020 – 676 2500.