Werk en zorg combineren: dit moet je als werkgever weten

Inhoudsopgave

De balans tussen werk en privé staat onder druk. Steeds meer werknemers combineren hun baan met  zorgtaken, zoals de zorg voor jonge kinderen of hulpbehoevende familieleden.  Tegelijkertijd stimuleert de overheid dat mensen meer uren gaan werken. Dit leidt tot spanningen en onduidelijkheden op de werkvloer. Als werkgever is het belangrijk om te weten wat jouw rol is bij de combinatie van werk en zorg. En vooral: hoe je hier arbeidsrechtelijk correct én praktisch op inspeelt. In deze blog gaan wij in op het voornemen van het Kabinet om het makkelijker te maken voor werknemers om werk en zorg te combineren. Het doel: meer maatwerk, betere afstemming en meer ruimte voor flexibel werken bij zorgtaken. Meer weten?

Meer zorg, meer werk

Onze samenleving verandert voortdurend. Door personeelstekorten en een vergrijzende bevolking, dragen steeds meer (werkende) mensen zorgverantwoordelijkheden. Tegelijkertijd groeit de druk op de arbeidsmarkt om meer uren te gaan werken.  Dit botst. Werknemers raken overbelast, melden zich vaker ziek of zoeken een andere baan met meer flexibiliteit. Als werkgever wil je dit voorkomen. Inzicht in de geldende verlofregelingen en het recht op flexibel werken helpt hierbij.

Kabinet werkt aaneen eenvoudiger verlofstelsel

Het huidige verlofstelsel bestaat uit verschillende verlofvormen met uiteenlopende voorwaarden. Denk aan ouderschapsverlof, calamiteitenverlof, zorgverlof en geboorteverlof. Voor werkgevers én werknemers is dit vaak onoverzichtelijk. Het kabinet werkt daarom aan een vereenvoudiging van het verlofstelsel. Door het stelsel simpeler, begrijpelijker en toegankelijker te maken, wil het Kabinet de drempel verlagen om verlof op te nemen – bijvoorbeeld bij geboorte, ziekte of mantelzorg

Een wetsvoorstel wordt hiervoor na de zomer van 2025 verwacht.

Flexibel werken

Op basis van de Wet flexibel werken mag een werknemer een verzoek indienen om de arbeidsduur, werktijden of werkplek aan te passen. Bijvoorbeeld om te zorgen voor een ziek kind of mantelzorg te verlenen. Het Kabinet lanceert dit najaar een campagne om dit recht bekender te maken. Tegelijk worden werkgevers aangemoedigd om beleid te maken voor flexibel werken. Denk aan thuiswerkopties, aangepaste werktijden of voorzieningen zoals kolfruimtes.

Financiële rust als basis

Het Kabinet wil dat werknemers zorgtaken kunnen combineren met werk, zonder dat dit hun financiële zekerheid aantast. Onderdeel van het beleid is onder andere het verbeteren van de betaalbaarheid van kinderopvang, het vereenvoudigen van inkomensondersteuning en het stimuleren van vaste contracten. Ook meer betaalbare huisvesting en zekerheid op de arbeidsmarkt maken daar deel van uit.

Wat betekent dit voor jou als werkgever?

Door in te spelen op de ontwikkelingen rondom werk en zorg, houd je werknemers gemotiveerd en gezond. Tegelijk voorkomt dit bijvoorbeeld uitval door ziekte. Een goed personeelsbeleid is in lijn met het arbeidsrecht én met de veranderde samenleving.

Tot slot

Het Kabinet zet met dit voornemen een belangrijke stap richting een samenleving waarin werk en zorg beter in balans zijn. Een eerlijke verdeling van tijd, taken en kansen is waar het om draait. Heb je vragen over de verlofrechten van werknemers en de rechten van werkgevers daarbij? Neem dan contact op met Charlotte Koopman

Bronnen:

Kamerbrief Combinatie arbeid en zorg, d.d. 28 maart 2025

De inhoud van deze blog is actueel op de datum van publicatie, maar het recht is voortdurend in beweging. Voor de meest recente juridische inzichten, neem gerust contact op met ons kantoor via [email protected] of 020 – 676 2500.

Deel deze blog: