Wanneer is een schorsing terecht?

Inhoudsopgave

Douane

De eerste zaak speelde bij de Douane. Die stelde een teamleider op non-actief nadat maar liefst 15 meldingen waren ontvangen over onveiligheid op de werkvloer.  De Douane stelde een onderzoek in en sprak met 9 van de 15 melders. Verslagen van deze gesprekken werden niet gemaakt. De resultaten van het onderzoek werden evenmin gedeeld met werknemer. Er werd 2x met de werknemer gesproken over algemene bevindingen. Uiteindelijk werd de conclusie getrokken dat de meldingen terecht waren. De werknemer ontving een non-actiefstelling. Een paar dagen later stuurde de Douane een bericht rond dat de werknemer uit haar functie werd gezet. De werknemer stapte naar de rechter en wilde weer worden toegelaten tot haar functie én een rectificatie.

De rechter stelde de werknemer in het gelijk. Het onderzoek rondom de non-actiefstelling was onzorgvuldig. Het was uiteraard goed dat de Douane de meldingen serieus nam. Echter, van hoor- en wederhoor was in casu geen sprake.

Gemeente Rotterdam

Dan de teamleider HR-ontwikkeling bij de gemeente Rotterdam. Over haar kwamen maar liefst 17 klachten binnen over een angstcultuur. Wederom werd een onderzoek ingesteld. Enkele klachten waren anoniem. Maar 9 klachten waren zeer uitgebreid op schrift gezet met concrete voorbeelden. Deze teamleider maakte regelmatig collega’s aan het huilen, lachte collega’s uit en creëerde verdeling in het team door op mensen hun zwakke plekken in te spelen. De gemeente had deze klachten met de werknemer besproken en stelde haar op non-actief. De werkneemster eiste bij de rechter o.a. toelating tot het werk.

De rechter oordeelde dat de werkgever hier wel een zwaarwegende reden had voor de non-actiefstelling. De werknemer had ook niets tegen alle concrete beschuldigingen ingebracht. Haar eis werd afgewezen.

Tot slot

Het belang van een zorgvuldig onderzoek en schriftelijke gedetailleerde verslagen zijn essentieel. Het bewijs voor de noodzaak van een non-actiefstelling ligt immers bij de werkgever. Verlies ook hoor- en wederhoor niet uit het oog. Overweeg je een non-actiefstelling of ben je hiermee geconfronteerd?

Neem dan gerust contact op met Michiel Vergouwen, Dorien Zwart of één van onze andere specialisten.

Bronnen:

Rechtbank Rotterdam 12 november 2024, ECLI:NL:RBROT:2024:11596 

Rechtbank Rotterdam 15 juni 2023, ECLI:NL:RBROT:2023:5293

 

De inhoud van deze blog is actueel op de datum van publicatie, maar het recht is voortdurend in beweging. Voor de meest recente juridische inzichten, neem gerust contact op met ons kantoor via [email protected] of 020 – 676 2500.

Deel deze blog: