E-step-uitje ontspoort: werkgever draait op voor de schade

Inhoudsopgave

e-step aansprakelijkheid

Een leuke tocht op de e-step als teambuildingactiviteit – het klinkt onschuldig. Maar voor één werkgever liep het uit op een juridisch drama. Tijdens een bedrijfsuitje kwam een medewerker ten val met zijn e-step. Het letsel bleek ernstig: hersenschade, volledige arbeidsongeschiktheid. De werkgever vond dat hij nergens verantwoordelijk voor was: het uitje was vrijwillig en buiten werktijd. De rechter van de Rechtbank Midden-Nederland dacht daar recent anders over. In deze blog lees je waarom ook een bedrijfsuitje op een e-step onder werkgeversaansprakelijkheid kan vallen – en waar het bij deze zaak precies misging.

Werkgeversaansprakelijkheid en e-steps: pas op buiten de werkvloer

Het uitje vond plaats in 2021 en was georganiseerd door een detacheringsbedrijf. Medewerkers maakten een tocht op elektrische steps door een heuvelachtig natuurgebied. Zowel op verharde als onverharde wegen. Tijdens de rit viel een medewerker hard en raakte met zijn hoofd de grond. De schade: hersenletsel en blijvende arbeidsongeschikt. De medewerker stelde zijn werkgever aansprakelijk.

Wat vond de rechter?

De werkgever verweerde zich door te stellen dat het uitje vrijwillig was, buiten werktijd viel en dat hij het had uitbesteed. Maar de rechter oordeelde dat het uitje toch onder het bereik van artikel 7:658 BW (werkgeversaansprakelijkheid) viel. Het uitje was immers werkgerelateerd: bracht collega’s van verschillende locaties samen, viel (deels) onder werktijd en was georganiseerd en betaald door de werkgever.

Uitbesteden? De zorgplicht blijft bij de werkgever

De organisatie was uitbesteed aan een extern bureau. Toch vond de rechter dat de werkgever invloed had gehad op de uitvoering, waaronder de keuze voor een e-step-tocht. En dus gold de zorgplicht onverminderd. Die was volgens de rechter geschonden. Er waren onvoldoende veiligheidsmaatregelen getroffen, deelnemers hadden nauwelijks instructies gekregen en de route voerde over risicovol terrein. Ook hier gold: dat het extern was geregeld, maakte juridisch geen verschil. De werkgever had zelf meer voorzorg moeten nemen.

E-step vanaf juli 2025 kentekenplichtig

Vanaf 1 juli 2025 geldt in Nederland een kentekenplicht voor e-steps en zijn deze in dat geval toegelaten op de openbare weg. Daarmee onderstrepen overheid én wetgever dat de e-step gezien moet worden als een serieus voertuig, niet als speelgoed.

Tot slot

De e-step is populair, maar het gebruik daarvan niet zonder juridische risico’s voor de werkgever. Ook een bedrijfsuitje kan onder werkgeversaansprakelijkheid vallen – zeker als je kiest voor een activiteit met risico’s zoals e-steppen. Zorg voor instructies, beschermingsmiddelen en een veilige route. Uitbesteden neemt je verantwoordelijkheid niet weg. Kies je voor een activiteit met risico’s, zoals e-steppen, klimmen of karten, dan moet je passende voorzorgsmaatregelen nemen. Heb je vragen over hoe je dit als werkgever goed organiseert of over andere werkgeversrisico’s? Neem dan contact op met Bo Holthinrichs, Charlotte Koopman of één van onze andere specialisten!

Bron:

Rechtbank Midden-Nederland 9 april 2025, ECLI:NL:RBMNE:2025:1580

De inhoud van deze blog is actueel op de datum van publicatie, maar het recht is voortdurend in beweging. Voor de meest recente juridische inzichten, neem gerust contact op met ons kantoor via [email protected] of 020 – 676 2500.

Deel deze blog: