Home » Corona en loon doorbetalen, hoe zit het?

Corona en loon doorbetalen,
hoe zit het?

Werkgever mag niet zomaar loon wijzigen.

Corona en loon

In de rechtspraak komen steeds meer uitspraken naar voren over conflicten tijdens de coronacrisis. Bijvoorbeeld over corona en loon. Een werkgever die zijn werknemers nog maar 50% van het salaris betaalde, omdat hij in verband met de coronacrisis zijn broodjeszaak in het centrum van Amsterdam moest sluiten, werd voor de rechter gedaagd. Lees in deze korte blog wat de rechter vond van een dergelijke maatregel.

Kwestie

De werknemer in kwestie werkte 40 uur per week in de broodjeszaak. Voor het bedrijf zijn januari en februari over het algemeen stille maanden, met weinig omzet en weinig toeristen (de doelgroep). In maart komt normaliter de toeristenstroom op gang en stijgt ieder jaar de omzet weer. Dit jaar moest het restaurant in maart de deuren sluiten op grond van de overheidsmaatregelen. Een NOW-aanvraag leidde tot een uitkering van (slechts) 60% van de loonkosten. De noodlijdende werkgever besloot de werknemers daarom nog 50% loon uit te betalen.

Wat vond de rechter?

Eén van de werknemers vorderde de overige 50% als achterstallig salaris. De werkgever gaf aan acute betalingsproblemen te hebben en dit de meest eerlijke oplossing te vinden. De kantonrechter vond de aangevoerde omstandigheden inzake corona en loon in principe begrijpelijk. Alleen, het zonder overleg halveren van salaris leverde een (te) grote inkomensachteruitgang op. Hierdoor kwamen werknemers in financiële problemen. De werknemer in kwestie had ook aangegeven van zijn loon afhankelijk te zijn om in zijn levensonderhoud te voorzien. Van een werknemer kan derhalve niet verlangd worden dit zonder meer te accepteren. Het achterstallige loon diende te worden doorbetaald. Omdat toch wel sprake was van een zeldzame situatie werden de vorderingen inzake wettelijke verhoging en wettelijke rente afgewezen.

Tot slot

Corona en loon doorbetalen, wederom één van de vele vraagstukken in deze bijzondere tijd. Het is de vraag of een kleinere inhouding (van bijvoorbeeld 20% of 30%) het wel had gehaald bij de rechter. Die spreekt immers over “een te grote inkomensachteruitgang”. Meer vragen over het arbeidsrecht in coronatijden? Neem dan gerust contact op met Charlotte Koopman, Clarissa Kuipéri-Botter of één van onze andere arbeidsrechtspecialisten.

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Gerelateerde artikelen

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2021-01-07T08:51:17+01:00juni 18, 2020|Arbeidsrecht, Charlotte Koopman|0 Reacties
Ga naar de bovenkant