NOW! Een mogelijkheid om tot 90% van de loonsom vergoed te krijgen
De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid is klaar.
Inleiding.
Op 31 maart 2020 is de uitwerking van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud (NOW) bekend gemaakt. Doel van deze regeling is werkgevers te ondersteunen bij het in dienst houden van hun werknemers. Werkgevers kunnen bij minimaal 20% omzetverlies door de Corona crisis tot maximaal 90% van de loonsom vergoed krijgen. Het UWV streeft ernaar vanaf 6 april 2020 de regeling uit te kunnen voeren. Lukt dit niet, dan wordt het 14 april. Ben je van plan een aanvraag in te dienen? Lees dan onderstaande vragen en antwoorden over de inhoud van de regeling.
Wat zijn de voorwaarden?
Ondernemers die ten minste 20% omzetverlies verwachten kunnen aanspraak maken op de NOW. Dit omzetverlies wordt berekend door de (verwachte) omzet over een referteperiode van drie maanden, startend op 1 maart, 1 april of 1 mei 2020 af te zetten tegen een kwart van de omzet die in 2019 is gemaakt. Omzetverlies wordt gemeten op (het hoogste) concernniveau. De compensatie blijft betrekking hebben op de loonsom tussen 1 maart en 31 mei, ongeacht welke referteperiode wordt gekozen.
Bij een omzetdaling van 100% is de tegemoetkoming 90% van de totale loonsom. Is de omzetdaling lager, dan zal de tegemoetkoming evenredig lager worden vastgesteld.
Er is een formule voor het berekenen van de hoogte van de tegemoetkoming: A x B x 3 x 1,3 x 0,9.
A: is hier de (begrote) omzetdaling.
B: is de loonsom. Het gaat hierbij om de totale loonsom van de werknemers, met als uitgangspunt de reeds betaalde loonsom over januari 2020 (het referteloon). Salarissen boven € 9.538 bruto per werknemer tellen niet mee bij de loonsom.
Factor 3: er wordt vermenigvuldigd met factor 3 omdat de subsidie wordt verstrekt voor een periode van drie maanden.
Factor 1,3: opslag voor bijvoorbeeld pensioenlasten en vakantietoeslag. Om deze te kosten te compenseren is gekozen voor een vaste opslag voor werkgeverslasten van 30% voor alle gevallen.
Factor 0,9: tot slot wordt vermenigvuldigd met 0,9 omdat maximaal 90% van de loonsom wordt vergoed.
Hoe gaat de procedure?
De werkgever kan tot 31 mei 2020 een aanvraag indienen voor een subsidievaststelling waarbij het omzetverlies over de referteperiode wordt begroot. Het UWV kent vervolgens, naar rato van de verwachte omzetdaling, een voorschot toe van maximaal 80% van 90% van het referteloon (dus: de loonsom uit januari 2020), uit te betalen in ten hoogste drie termijnen. De eerste voorschotten zullen door het UWV binnen twee tot vier weken na de goedkeuring van de aanvragen worden betaald, maar er geldt een maximale beslistermijn van 13 weken. Binnen 24 weken na afloop van gekozen referteperiode doet de werkgever een aanvraag tot subsidievaststelling, waarop vervolgens binnen 52 weken wordt beslist. De definitieve subsidie wordt dan vastgesteld op basis van de daadwerkelijke omzetvermindering en de daadwerkelijke loonsom over maart 2020 tot en met mei 2020 – met als bovengrens de loonsom over januari 2020. Aan de hand daarvan kan een nabetaling of terugvordering volgen. Aanvragen die niet aan de wettelijke vereisten voldoen kunnen worden afgewezen.
Welke verplichtingen gelden er voor de werkgever?
De werkgever wordt verplicht om de loonsom zo veel mogelijk gelijk te houden aan de SV- loonsom januari 2020. Dat houdt in dat de werkgever gevraagd wordt ook flexibele werknemers zoveel mogelijk door te betalen.
Daarnaast dient de werkgever in de periode van 18 maart 2020 tot en met 31 mei 2020 geen ontslagaanvraag in te dienen bij het UWV op bedrijfseconomische gronden. Doet de werkgever dit wel, dan wordt bij de vaststelling van de subsidie een correctie doorgevoerd, een boete. De subsidie wordt dan verlaagd met D x 1,5 x 3 x 1,3 x 0,9 waarbij D staat voor de loonsom die voor de betreffende werknemer(s) in januari 2020 is betaald. Een werkgever dient daarnaast bij het indienen van een ontslagaanvraag aannemelijk te maken dat de NOW voor hem geen meer voor de hand liggende oplossing is dan ontslag aan te vragen.
Tevens dient de werkgever de aanvraag voor een subsidie op grond van de NOW te melden bij de Ondernemingsraad, Personeelsvertegenwoordiging, of bij het ontbreken daarvan de werknemers.
Tot slot
Hierboven schetsten wij de hoofdlijnen van de NOW. Heb je specifieke vragen over een NOW-aanvraag voor jouw onderneming? Neem dan gerust contact op met Michiel Vergouwen, Felix Chorus, Charlotte Koopman, Clarissa Kuiperi-Botter of één van onze andere specialisten