Home » Werknemer in quarantaine, voor wiens rekening?

Werknemer in quarantaine,
voor wiens rekening?

Corona in de rechtspraak

Werknemer in quarantaine

Quarantaine. Wanneer corona klachten bestaan bij jezelf of een huisgenoot moet je thuisblijven. Ook bij terugkomst van vakantie uit een oranje land is dit het advies. En corona zou corona niet zijn als er niet over wordt geprocedeerd. Inmiddels is de eerste zaak voor de rechter gekomen over een werknemer die in quarantaine moest van zijn huisarts en het ziekenhuis. Zijn werkgever vond dit te lang duren en ontsloeg de werknemer op staande voet. Lees hier wat de rechter vond.

De quarantaine kwestie

Een werknemer van een technisch bedrijf was sinds 2003 in dienst. Hij was inmiddels chef. Hij was getrouwd en zijn vrouw was chronisch ziek. Samen hadden ze een zoontje van 6 jaar. Het zoontje ging normaliter naar de opvang, omdat de vrouw niet (zelfstandig) voor hem kon zorgen. Begin maart 2020 kon het zoontje niet naar de opvang, omdat hij ziek was. Ook de vrouw van de werknemer ontwikkelde corona gerelateerde klachten. Het gezin is vervolgens op advies van de huisarts en ziekenhuis in quarantaine gegaan. Een week later ontwikkelde ook werknemer zelf klachten die ongeveer een week duurden.

De werkgever wilde de werknemer half maart weer terug op de werkvloer hebben. De werknemer gaf aan dat de kinderopvang gesloten was en dat ze nog zoveel mogelijk thuis moesten blijven. Werknemer stelde voor een verklaring van de huisarts te laten opstellen. De werkgever vond ziekmelden geen optie, omdat de werknemer niet meer ziek was, maar een oppasprobleem had. Op 31 maart 2020 stuurde de werkgever een officiële waarschuwing, op 14 april werd een loonstop aangekondigd en op 24 april 2020 werd de werknemer op staande voet ontslagen.

Wat vond de rechter?

De werknemer kon niet worden verweten tijdelijk niet op het werk te verschijnen. De destijds onduidelijke situatie van toenemende corona besmettingen, de kwetsbare vrouw, het zieke kind, de eigen klachten, de sluiting van de kinderopvang en het quarantaine advies van de huisarts waren voldoende rechtvaardiging.

De overheid had tevens als uitgangspunt ‘werk zoveel mogelijk thuis’. De werkgever had moeten onderzoeken of thuiswerken mogelijk was en zo nodig ander passend werk moeten aanbieden. De werkgever heeft niet gehandeld als goed werkgever. De toon werd verkeerd gezet met de officiële waarschuwing en de loonstop. De werknemer is direct (te) hard aangepakt. Het ontslag was dan ook onterecht.

Tot slot

De regels rondom quarantaine bij een niet-zieke werknemer zijn inmiddels steeds meer duidelijk. Kan een werknemer niks aan de quarantaine doen, bijvoorbeeld vanwege corona verschijnselen bij een huisgenoot, dan komt dit voor rekening van de werkgever. Is de werknemer bewust op vakantie gegaan naar een oranje land, dan komt dit voor eigen rekening. Vragen over quarantaine? Neem dan gerust contact op met Michiel Vergouwen, Felix Chorus of één van onze andere specialisten.

Bron:
Rechtbank Alkmaar d.d. 27 juli 2020, ECLI:NL:RBNHO:2020:5863

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Gerelateerde artikelen

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2021-01-07T08:44:26+00:00augustus 13, 2020|Arbeidsrecht, Michiel Vergouwen|0 Reacties
Ga naar de bovenkant