Handgranaten aan de deur bij Amsterdamse horecazaken
Incidenten of misbruik van het sluitingsbeleid?
In de Amsterdamse horeca is een heuse guerrillaoorlog aan de gang. Concurrentie lijkt te worden uitgeschakeld door simpelweg een handgranaat voor de deur te leggen. De rest volgt vanzelf. In 2017 gebeurde dit bij ‘In the City’ en ‘Club ABE’. In 2018 waren al een waterpijpshop en cocktailbar ‘De Suzy Wong Lounge’ aan de beurt (zelfs 2x in 3 maanden!). Nadat zo’n handgranaat is ontdekt, volgt direct sluiting voor minimaal 3 maanden. De achterliggende gedachte is het herstellen van de openbare orde. Maar het wordt kwaadwillenden wel héél gemakkelijk gemaakt een lastige concurrent aan te pakken. Zijn dit incidenten of wordt misbruik gemaakt van het sluitingsbeleid?
Wat zegt de gemeente?
De waarnemend burgemeester van Amsterdam ziet geen aanleiding om te twijfelen of misbruik wordt gemaakt van het sluitingsbeleid. Dit is onlangs nog bevestigd in een procedure tegen de sluiting van een club die door DKVA wordt bijgestaan. De gemeente tast naar eigen zeggen in het duister over de motieven van de daders. Niets is minder waar.
Dreigmails
Meerdere horecaondernemers hebben echter maandenlang dreigmails ontvangen. In deze mails is gedreigd met een handgranaat voor de deur als zij niet zouden doen wat de afzender eiste. De gemeente doet de rest. Het staat vast dat de ontvangst van deze dreigmails zijn gemeld bij zowel de gemeente als de politie. Ondanks dit harde bewijs blijft de gemeente stug volhouden aan het beleid.
Na de sluiting
Horecazaken die getroffen zijn, kunnen alleen onder nieuwe en strenge exploitatievoorwaarden heropend worden. Het veiligheidsplan, dat onderdeel uitmaakt van de vergunningsvoorwaarden, moet worden aangepast. Zo mogen niet langer zogenaamde VIP-tafels worden aangeboden. Dit zou “verkeerd publiek” aantrekken. Er is echter geen enkele link bekend tussen VIP-tafels en het fenomeen “handgraatje neerleggen”.
Dubbele straf
Ondernemers worden in feite dubbel gestraft. Zij lijden flinke financiële schade door de minimale sluiting van 3 maanden én ze worden geconfronteerd met onevenredige extra maatregelen. De waarnemend burgemeester lijkt voorlopig alleen bij eerste incidenten te helpen door een sluitingsduur van 4 weken te hanteren (nog afgezien van de strenge heropeningsvoorwaarden). Maar dit geldt uitdrukkelijk niet voor horecaondernemers die eerder het slachtoffer zijn geweest van handgranaten of beschietingen van buitenaf. Daarmee worden juist deze ondernemers, die de hulp van de burgemeester het meeste nodig hebben, extra getroffen.
De eigenaar van De Suzy Wong Lounge trok een opvallende conclusie in recente uitzendingen van Pauw en RTL-Boulevard. Die stelde dat je bij de vondst van een handgranaat beter niet direct de politie kan bellen, maar de granaat beter eerst (bijvoorbeeld) in de gracht kan dumpen*. Met alle mogelijke gevolgen van dien. Dat is toch niet wat de gemeente voor ogen heeft met het strenge sluitings- en heropeningsbeleid? Hoog tijd voor actie!
Tot slot
Ben je ook getroffen door een gedwongen sluiting en/of een onredelijke aanscherping van het veiligheidsplan in verband met de heropening of verlenging van uw vergunning? DKVA heeft hier veel ervaring mee. Neem dan gerust contact op met Meena Kashyap, Leonie Heijnen-Bos of één van onze andere civiele specialisten.
*Bekijk het item over dit onderwerp op 23 mei 2018 bij Pauw (kijk vanaf 29:40):