De kinderopvang is een branche waarin economische fluctuaties een groot effect hebben. In tijden dat het slecht gaat, komen weinig kinderen. Gaat het economisch goed, dan kiezen meer ouders voor het uitbesteden van hun kinderen aan professionele organisaties. Ook het stelsel van de wettelijke kindertoeslag heeft altijd effect. Om al deze redenen is de kinderopvang bij uitstek een branche die veel te maken heeft met groei en krimp.
Het logische gevolg is dat dit gevolgen heeft voor het personeel, immers de grootste kostenpost binnen de sector. De Koning Vergouwen is vertrouwd raadgever in deze branche met oog voor de kwetsbare vertrouwensband tussen kind en leidster en de geboden pedagogische kwaliteit. Vooral op het gebied van arbeidsrecht staan wij veel organisaties bij, maar ook andere rechtsgebieden kunnen rekenen op goed advies. Maatwerk is immers geboden bij een bedrijfstak met zoveel belangen.
Het speelveld is de afgelopen jaren veranderd in de kinderopvang. Ouders zijn kritische consumenten geworden. Ook zijn vanuit de overheid de kwaliteitseisen aangescherpt. De nadruk ligt op kinderopvang als ontwikkelingsinstrument voor alle kinderen. Zo dienen crèches vaker als voorschool, waar kinderen uit sociaal zwakke milieus de kans krijgen taalachterstanden weg te werken nog voordat ze op de basisschool terechtkomen. De traditionele peuterspeelzalen, die vroeger onder welzijnszorg werden gerangschikt, moeten nu op basis van de Wet harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk voldoen aan de kwaliteitseisen van de Wet kinderopvang. Deze omslag van welzijn naar kinderopvang heeft gevolgen voor veiligheidsrichtlijnen, die door gemeentes aan locaties voor kinderopvang worden gesteld, maar ook voor kwaliteit en inzet van het personeel. Dergelijke gevoelige harmonisatie-trajecten van het speelzaalwerk zijn bij ons kantoor in goede handen, juist omdat we al zolang op het grensgebied van kinderopvang en welzijn werken.
Niet toevallig hebben wij een mantelovereenkomst met de werkgeversorganisatie in de Kinderopvang, de Brancheorganisatie Maatschappelijke Kinderopvang, én de welzijn, Sociaal Werk Nederland. Ook op het gebied van Good Governance in de kinderopvang – het op orde brengen van structuren van medezeggenschap en een verantwoorde salariëring van bestuurders – bestaat een grote gelijkenis met de gestelde normen in de welzijnssector.
Neem bij vragen gerust contact op met Charlotte Koopman of één van onze andere specialisten.