Home » Concurrentiebeding is niet zwart/wit

Concurrentiebeding
is niet zwart/wit

2 uitspraken met 2 verschillende uitkomsten

Concurrentiebeding

Een concurrentiebeding zorgt nog wel eens voor verwarring. Want wanneer een werkgever en werknemer een concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst zetten, dan betekent dit niet automatisch dat de werknemer niet bij een concurrent mag werken. Dat blijkt wel uit twee recente uitspraken, waarbij in beide gevallen een geldig concurrentiebeding was afgesproken. De ene rechter vond het terecht en liet het beding in stand. De andere rechter vond het echter prima dat de werknemer een switch naar een concurrent maakte. Benieuwd hoe het zit?

Concurrentiebeding blijft

Een werknemer (sinds 2017 in dienst) werkte bij een bedrijf gespecialiseerd in de productie van voer voor jongvee. Hij wilde per 1 augustus 2020 zijn baan opzeggen om voor een Deens bedrijf te gaan werken. Zij maakten eveneens voer voor jongvee. Bij het Deense bedrijf kon hij 2x zoveel verdienen. De werknemer vroeg de rechter zijn concurrentiebeding op te heffen. Vrije keuze van arbeid is immers een grondwettelijk vastgelegd recht. Een concurrentiebeding beperkt dat recht. De rechter moest een afweging maken tussen het belang van de werknemer (veel meer geld verdienen) en het belang van de werkgever (bescherming van kennis over werkwijze, klanten en overige bedrijfsgeheimen). Een positieverbetering kan voor de rechter aanleiding zijn de werknemer in staat te stellen over te stappen naar de concurrent. Het Deense bedrijf was echter de grootste concurrent van de werkgever en de kennis van de werknemer kon van immens belang zijn. In dit geval duidde de exorbitante hoogte van het aangeboden salaris (verhoging van 90%) op het wegkopen van die kennis, aldus de rechter. Om die reden werd geoordeeld dat de werknemer zich aan het concurrentiebeding moest houden. Op zoek naar een andere baan dus.

Concurrentiebeding verdwijnt

Dan de werknemer (in dienst sinds 2008) bij een etikettendrukkerij die een switch wilde maken naar een ander etikettenbedrijf. De werkgever wilde niet aan deze stap meewerken, dus ging de werknemer naar de rechter. De werkgever stelde dat de aanwezige kennis van de werknemer op het gebied van productspecificaties een wapen was in de concurrentiestrijd. De rechter was het hier niet mee eens. De werknemer kon niet alle informatie over alle productspecificaties van alle klanten in zijn hoofd opslaan. Zodra hij geen toegang meer had tot het computersysteem, zou de informatie niet bij de concurrent komen. Informatie die wel te onthouden was, was niet van wezenlijk belang. De switch betekende voor de werknemer meer salaris, betere carrièrekansen en geen ploegendienst meer. Om deze redenen viel de belangenafweging in het voordeel van de werknemer uit. Het concurrentiebeding werd geschorst.

Tot slot

Het is belangrijk een concurrentiebeding op de juiste manier overeen te komen (schriftelijk, goede onderbouwing, proportioneel). Daarna valt of staat een concurrentiebeding mogelijk met een zorgvuldige belangenafweging. Heb je te maken met een dergelijke discussie? Neem dan gerust contact op met Clarissa Kuiperi-Botter, Michel Heijlaerts of één van onze andere specialisten.

Bronnen:
Gerechtshof Den Bosch d.d. 30 juli 2020, ECLI:NL:GHSHE:2020:2435
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden d.d. 11 augustus 2020, ECLI:NL:GHARL:2020:6344

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Gerelateerde artikelen

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2021-01-12T14:37:35+00:00augustus 20, 2020|Arbeidsrecht, Clarissa Kuipéri-Botter|Reacties uitgeschakeld voor Concurrentiebeding is niet zwart/wit
Ga naar de bovenkant