Corona en
echtscheiding/mediation

Lief en leed in tijden van een pandemie.

Echtscheiding corona

Het begon als gezellig samenwerken aan de keukentafel en wat extra tijd met de kinderen. Het eindigde voor sommige stellen in een stressvol samenzijn. Constant op elkaars lip, geen eigen ruimte en irritaties alom. Kortom, de keerzijde van het samenzijn gedurende deze coronacrisis. Deze stress kan de laatste druppel zijn geweest, waardoor is besloten de relatie te beëindigen. Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld, neemt het aantal echtscheidingsverzoeken in een rap tempo toe. Er worden voor 2020 zelfs duizenden (!) extra echtscheidingen verwacht. Denk jij na over scheiden? Wil jij weten wat de volgende stap is? Lees meer informatie in deze korte blog over corona en echtscheiding.

Corona en echtscheiding

Corona heeft ook invloed op het scheidingsproces. Veel mensen hebben de situatie in quarantaine wekenlang aangekeken en vragen nu allemaal tegelijkertijd een echtscheiding aan. Dit leidt tot de nodige vertragingen bij de rechtbanken, die toch al kampen met flinke achterstanden. Als het gaat om scheiden, heb je twee keuzes. Je kunt dit alleen of samen doen. Samen gaat een stuk sneller. Maar komen jullie er wel uit samen? Dit kan worden onderzocht tijdens een mediation traject. Ook in tijden van corona.

Mediation

Voordat je de echtscheiding aanvraagt, doorloop je samen een mediation traject. Tijdens mediation maak je -onder begeleiding van een ervaren mediator- afspraken over de gevolgen van de echtscheiding. Denk hierbij aan afspraken over kinderen, vermogen of alimentatie. Eenvoudig zijn deze gesprekken niet, maar met de ervaring van onze specialisten worden alle geschilpunten besproken en daar waar nodig oplossingen gevonden.

Samen een echtscheiding regelen is niet alleen sneller, omdat een zitting achterwege kan blijven, het is ook veel goedkoper. Een derde bijkomend voordeel is dat de houdbaarheid van de regelingen langer is. Over het algemeen is het gemakkelijker om afspraken na te komen die je zelf hebt gemaakt, dan verplichtingen die je worden opgelegd. Mediation voorkomt vaak een hoop strijd en zorgt voor een compromis waar beide partijen achter kunnen staan.

Mediation tijdens corona?

Door de coronamaatregelen heeft onze praktijk een digitale ontwikkeling doorgemaakt. De meeste gesprekken voeren wij inmiddels via videobellen. Mocht dit niet werkbaar of wenselijk zijn, dan is een gesprek bij ons op kantoor ook goed te regelen. Uiteraard met inachtneming van 1,5 meter afstand.

Tot slot

Hebben jullie de knoop doorgehakt en zijn jullie klaar voor de volgende stap? Of is overleggen niet (meer) mogelijk en wil je de echtscheiding alleen aanvragen? Wat de situatie ook is, neem voor advies of overleg over (corona en) echtscheidingen gerust contact op met Anne-Marie Bouwmeester, Tim Gijtenbeek of één van onze andere specialisten.

1 februari 2022: Anne-Marie Bouwmeester is niet langer werkzaam bij DKVA. Neem voor vragen gerust contact op met Kimberly Rozema of één van onze andere specialisten voor advies of overleg.

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Gerelateerde artikelen

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief