We zien ze elke dag voorbij racen. Bezorgers die zo snel mogelijk hun bestelling willen afleveren. Helaas gebeuren soms ook ongelukken. Als dit onder werktijd is, kan het onder de verantwoordelijkheid vallen van de werkgever. Denk bijvoorbeeld aan een bezorger die betrokken raakt bij een aanrijding. Maar wat als geen sprake is van een aanrijding, maar een eenzijdig ongeluk? De bezorger die zelf tegen een paaltje botst en (letsel)schade oploopt. Is de werkgever dan nog steeds aansprakelijk? In deze blog lees je het antwoord.
Eenzijdig ongeluk bezorger
De bezorger in deze zaak botste tijdens één van zijn bezorgdiensten met zijn scooter tegen een paaltje. Hij ging onderuit. Resultaat: letselschade. Hij had van de werkgever geen instructies ontvangen over verkeersveiligheid, verkeersregels, het belang van het nemen voldoende rust of het omgaan met tijdsdruk. De werknemer vond dat zijn werkgever voor deze schade verantwoordelijk was en stelde hem aansprakelijk. De werkgever had zich niet voor deze schade verzekerd.
Wat vond de rechter?
Een werkgever moet zorgen voor veilige werkomstandigheden. En dit betekent ook dat een goede verzekering voor bezorgers moet bestaan bij verkeersongevallen. Omdat de werkgever dit had nagelaten, was hij op grond van het goed werkgeverschap (artikel 7:611 BW) aansprakelijk voor geleden schade. Daarbij maakte het niet uit of de verzekeraar de schade in kwestie zou hebben gedekt.
Ook als deze werkgever wél een verzekering had afgesloten, zou hij aansprakelijk zijn geweest. Volgens artikel 7:658 BW is een werkgever in principe aansprakelijk voor ongelukken die werknemers tijdens hun werkzaamheden overkomen. Hierop bestaan twee uitzonderingen:
- Als de werknemer met opzet of door bewuste roekeloosheid handelde.
- Als de werkgever kan aantonen dat hij voldoende maatregelen heeft genomen en duidelijke instructies heeft gegeven om ongelukken te voorkomen.
Geen van beide uitzonderingen was hier van toepassing, dus: de werkgever was aansprakelijk en moest betalen.
Tot slot
Werkgevers hebben een grote verantwoordelijkheid als het gaat om de veiligheid van hun medewerkers. Ook bij een eenzijdig ongeluk van een bezorger. Een goede verzekering en duidelijke instructies zijn cruciaal. Heb je te maken met een aansprakelijkheidskwestie? Neem dan contact op met Charlotte Koopman, Bo Holthinrichs of één van onze andere specialisten.
De inhoud van deze blog is actueel op de datum van publicatie, maar het recht is voortdurend in beweging. Voor de meest recente juridische inzichten, neem gerust contact op met ons kantoor via [email protected] of 020 – 676 2500.