Werknemer wil reorganisatie
carré stoppen via kort geding

Corona in de rechtspraak.

reorganisatie carre

Steeds meer bedrijven en instellingen moeten noodgedwongen personeel ontslaan. Een vervelend gevolg van de huidige coronacrisis. Werknemers worden daardoor wél steeds creatiever. Zo spande een theatertechnicus van Carré een kort geding aan tegen het theater, omdat hij de aanstaande reorganisatie wilde tegenhouden. Hij was bang om na 24 jaar trouwe dienst naar huis te worden gestuurd. Het komt niet vaak voor (nooit?) dat een individuele werknemer op deze manier probeert zijn baan te behouden. Benieuwd wat de rechter vond? Lees het in deze blog.

Gedwongen reorganisatie

De coronacrisis heeft Carré gedwongen tot een reorganisatie waarbij (vooralsnog) 15 werknemers zullen worden ontslagen. De inkomsten van het theater zijn per maart 2020 volledig weggevallen. Sinds de versoepeling van 1 juni 2020 zijn ongeveer 70% van de stoelen leeg. De OR heeft positief over de reorganisatie geadviseerd. Omdat de kosten (lonen) gewoon doorliepen, én om werknemers niet te lang in onzekerheid te laten verkeren, pakte Carré de reorganisatie voortvarend aan. De definitieve plannen zijn echter on hold gezet, omdat een werknemer van Carré een kort geding aanspande.

Waar ging het kort geding over?

De theatertechnicus vond nog veel te veel onduidelijk over de voorgenomen reorganisatie. Hij zag ook diverse tekortkomingen bij de aanpak van het theater. Hield het theater zich bijvoorbeeld wel aan het afspiegelingsbeginsel? Hij wilde tijd om zich te verdiepen en te beraden, omdat er voor hem zoveel op het spel stond na een dienstverband van 24 jaar.

Wat zei de rechter?

De rechter ging vrijwel direct met het betoog van Carré mee. Een kort geding was niet de manier om tijd te winnen voor verdieping van een individuele werknemer. De werknemer kon zich immers tot het UWV wenden als hij het oneens zou zijn met een ontslag. Daarna zou ook nog de weg naar de kantonrechter openstaan. Zelfs als Carré fouten maakt in haar reorganisatie, had het geen zin het traject stil te leggen. Dit moest dan elders (UWV en kantonrechter) worden aangekaart. Alle vorderingen van de werknemer werden afgewezen en Carré kon doorgaan met de plannen.

Advies?

De werknemer heeft iets nieuws geprobeerd. Dat is op zich geen slecht idee. Wel gingen met deze procedure weer de nodige tijd en kosten gepaard. Heb je vragen (als werknemer of werkgever) over een aanstaande reorganisatie? Neem dan gerust contact op met Charlotte Koopman. Zij begeleidt dagelijks reorganisaties en geeft regelmatig cursussen over dit onderwerp.

Bron:

Rechtbank Amsterdam d.d. 31 augustus 2020, ECLI:NL:RBAMS:2020:4273

Entertainment Business

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Gerelateerde artikelen

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2021-01-06T13:27:59+00:00september 10, 2020|Charlotte Koopman|0 Reacties
Ga naar de bovenkant