Gamechanger voor werkgevers: Auteursrechten blijven bij werknemers (tenzij…)

Inhoudsopgave

Vers van de pers: op 6 maart 2025 heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie, de hoogste rechter van Europa (en dus ook indirect van Nederland), een belangrijke uitspraak gedaan over  het werkgeversauteursrecht. Dit kan grote gevolgen hebben voor Nederlandse werkgevers. Welke gevolgen heeft deze recente uitspraak voor jou als werkgever? Lees het in deze blog!

Wat is er aan de hand?

Volgens de Auteurswet (artikel 7) gaan auteursrechten automatisch op de werkgever over als het werk binnen de arbeidsovereenkomst is gemaakt, tenzij er andere afspraken zijn gemaakt. Het Hof heeft nu geoordeeld dat dit soort automatische overdrachten van exclusieve rechten in strijd is met het EU-recht, tenzij de werknemer hier expliciet mee instemt.

De zaak

De uitspraak is gebaseerd op een vraag van de Belgische Raad van State over de naburige rechten van musici die werken bij het Nationaal Orkest van België (“NOB”).  Volgens een Belgisch koninklijk besluit uit 2021 gingen de naburige rechten van deze musici automatisch over op het orkest. Het hof heeft nu bepaald dat dit niet mag zonder de uitdrukkelijke toestemming van de musici. Dit is in strijd met EU-richtlijnen die bepalen dat uitvoerende kunstenaars een exclusief recht hebben om te beslissen over de reproductie en exploitatie van hun werk.

Het Hof oordeelde dat het Belgische koninklijk besluit van 1 juni 2021, dat deze rechten zonder voorafgaande toestemming van de musici aan de NOB overdraagt, in strijd is met het EU-recht. Specifiek verzet het EU-recht (Richtlijnen 2001/29 en 2006/115) zich tegen een dergelijke verplichte overdracht zonder toestemming, omdat uitvoerende kunstenaars een exclusief recht hebben om de reproductie en exploitatie van hun uitvoeringen toe te staan of te verbieden.

Wat betekent dit voor Nederland?

Hoewel de Belgische zaak over naburige rechten van musici gaat, heeft de uitspraak bredere gevolgen. De Nederlandse Auteurswet kent namelijk ook een automatische overdracht van auteursrechten bij werknemers. Dit zou in strijd kunnen zijn met het EU-recht. Het is mogelijk dat de wet aangepast moet worden, bijvoorbeeld door een systeem waarin de overdracht alleen geldt als dit expliciet in de arbeidsovereenkomst is vastgelegd.

Wat moeten werkgevers doen?

Vooral in de creatieve- en technologische- en industriële sector, waar werknemers veel auteursrechtelijk beschermde werken creëren, kan deze uitspraak impact hebben. Werkgevers doen er goed aan om hun arbeidsovereenkomsten na te lopen en zo nodig aan te passen. In plaats van uit te gaan van een automatische overdracht, kan het verstandig zijn om expliciete afspraken te maken over wie de rechten op het werk bezit.

Tot slot:

Heb jij vragen over deze uitspraak en wat dit voor jouw als werkgever of ondernemer betekent? Neem dan contact op met Thomas Van Weeren

Bron: Uitspraak Hof van Justitie d.d. 6 maart 2025

De inhoud van deze blog is actueel op de datum van publicatie, maar het recht is voortdurend in beweging. Voor de meest recente juridische inzichten, neem gerust contact op met ons kantoor via [email protected] of 020 – 676 2500.

Deel deze blog: