Home » Geheimhoudingsbeding voor werknemers, hoe werkt het?

Geheimhoudingsbeding voor werknemers, hoe werkt het?

Schending geheimhouding levert hoge boete op.

geheimhoudingsbeding

In veel arbeidsovereenkomsten en VSO’s staat een geheimhoudingsbeding. Het is voor werkgevers van belang om zekerheid te hebben dat een werknemer geen bedrijfsinformatie naar buiten lekt. Denk hierbij aan (verdien)modellen, contracten, prijslijsten, klanteninformatie, etc. Soms is toch sprake van een (al dan niet bewuste) schending van de geheimhoudingsplicht. De boetes daarvan kunnen hoog oplopen. In deze blog enkele voorbeelden uit de rechtspraak waaruit blijkt dat het soms beter is om geheimen netjes te bewaren.

Geheimhoudingsbeding 1
Bij een werknemer in de financiële sector stond een duidelijk geformuleerd geheimhoudingsbeding (mét boetebeding) in de arbeidsovereenkomst. In het geheimhoudingsbeding stond dat het sturen van vertrouwelijke informatie naar een privé-mailadres ook al werd beschouwd als een schending van het geheimhoudingsbeding. Nadat de werknemer zijn baan had opgezegd, moest hij zijn laptop weer inleveren. De IT-afdeling constateerde dat diverse mails met Excel-bestanden naar privé-mailadressen van de werknemer waren verzonden. Deze mails waren beveiligd met een wachtwoord en genaamd ‘Stuff to do’. De werknemen wilde het wachtwoord niet geven en de werkgever stapte naar de rechter wegens een schending van het geheimhoudingsbeding.

Wat vond de rechter?
In de rechtszaak werd vastgesteld dat in ieder geval 2x een bestand met vertrouwelijke bedrijfsinformatie per email was verzonden. De rechter vond de werknemer hierbij “weinig coöperatief” en de rechter begreep ook niet waarom de werknemer de bedrijfsinformatie versleuteld had verzonden. Het was allemaal behoorlijk smiechtig. Het geheimhoudingsbeding was dan ook wel geschonden. Omdat het om tweemaal dezelfde misstap ging, werd -op grond van redelijkheid- slechts éénmaal de boete op opgelegd van overtreding van het geheimhoudingsbeding. Het kostte de werknemer maar liefst € 15.000,-.

Geheimhoudingsbeding 2
Dan de boekhouder die in dienst trad bij haar werkgever en kwam te werken voor leidinggevende X. In de arbeidsovereenkomst stond wederom een geheimhoudingsbeding. De leidinggevende X raakte in conflict met de werkgever. De advocaat van leidinggevende X betrok een verklaring van de werknemer in de daarop volgende procedure tussen X en de werkgever. Toen vond de werkgever dat de werknemer het geheimhoudingsbeding had geschonden. De werknemer vertelde dat de informatie geen vertrouwelijke informatie betrof en dat hij geen onwaarheden had geuit. Diezelfde dag werd de werknemer op staande voet ontslagen.

Wat vond de rechter?
Het gerechtshof vond, anders dan de kantonrechter, dat de werknemer het geheimhoudingsbeding niet had geschonden. De informatie was immers niet verstrekt aan een klant, relatie of andere buitenstaander van de werkgever. Het was verstrekt aan (de advocaat van) leidinggevende X. En die was op dat moment zelf ook nog werkzaam voor de werkgever, dus ‘gewoon’ een collega. De werknemer had recht op een billijke vergoeding van € 15.000,-.

Tot slot
Geheimhoudingsbedingen met de bijbehorende boetebedingen zijn een belangrijk onderdeel van veel arbeidsovereenkomsten en VSO’s. Heb je vragen hierover? Neem dan gerust contact op met Demi op den Velde, Michiel Vergouwen of één van onze andere specialisten.

Bronnen:
Rechtbank Amsterdam 6 april 2023, ECLI:NL:RBAMS:2023:2056
Gerechtshof Den Haag 24 januari 2023, ECLI:NL:GHDHA:2023:59

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2023-06-16T07:54:59+02:00juni 16, 2023|Arbeidsrecht|Reacties uitgeschakeld voor Geheimhoudingsbeding voor werknemers, hoe werkt het?
Ga naar de bovenkant