Handlichting, een ‘shortcut’
voor een sociale huurwoning
Zo maakt je kind sneller kans op een sociale huurwoning.

Iedereen kent de problemen op de woningmarkt. Zo zijn o.a. de wachtlijsten voor sociale huurwoningen gigantisch. Uit recent onderzoek (bron: NOS) volgt dat je in minstens 90 gemeenten gemiddeld 7 jaar ingeschreven moet staan, voordat je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. In vijf gemeenten wacht je zelfs langer dan 17 (!) jaar. Dergelijke cijfers vragen om creatieve oplossingen. Het familierecht kan hierbij helpen. Wil jij weten hoe? Lees dan snel verder.
Handlichting en sociale huur
Het familierecht is zoveel meer dan echtscheidingen en alimentatiekwesties. Het kan ook helpen om eerder in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. Hoe? Via handlichting. Normaliter is een kind tot 18 jaar handelingsonbekwaam. De ouders met gezag nemen de beslissingen. In de praktijk merk je daar als kind weinig van, tenzij je bijvoorbeeld een eigen bedrijf wil starten. Je kunt dan bijvoorbeeld geen zakelijke rekening openen en/of rechtshandelingen verrichten (denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een abonnement) zonder toestemming van je ouders.
Op elke regel is een uitzondering. Om deze bevoegdheden wél te krijgen, kan je de kantonrechter om hulp vragen. Dit heet ‘handlichting’. Met handlichting kan de kantonrechter bepaalde bevoegdheden aan een zestien- of zeventienjarige geven, alsof deze al 18 jaar is. Waar je de kantonrechter allemaal om kunt vragen, blijkt niet uit de wet. Je kan dus creatief zijn. Recent heeft de Rechtbank Den Haag de bevoegdheid om ‘het zelfstandig te kunnen inschrijven voor Woningnet’ toegekend aan een minderjarige.
Casus
Een 16-jarig meisje woonde in een gemeente met een ellenlange wachtlijst. Het was duidelijk dat haar kansen op een (snelle) sociale huurwoning klein waren in de toekomst. Zij verzocht daarom de kantonrechter om haar handlichting te verlenen voor het zelfstandig kunnen inschrijven voor Woningnet. De kantonrechter oordeelde dat het verantwoord was om haar deze bevoegdheid toe te kennen en wees het verzoek toe. Zij kon zich nu 2 jaar voor haar 18de verjaardag al inschrijven bij Woningnet. Hierdoor heeft zij wellicht rond haar 23e jaar recht op een sociale huurwoning. Een zeer creatieve oplossing voor een algemeen probleem.
Tot slot
Heb je vragen over handlichting en/of specifiek deze oplossing inzake sociale huur? Of heb je nog andere familierechtelijke kwesties? Neem dan gerust contact op met Anne-Marie Bouwmeester, Kimberly Rozema of één van onze andere specialisten voor advies of overleg.
1 februari 2022: Anne-Marie Bouwmeester is niet langer werkzaam bij DKVA. Neem voor vragen gerust contact op met Kimberly Rozema of één van onze andere specialisten voor advies of overleg.
Bron:
Rechtbank Den Haag d.d. 28 juli 2021, zaaknummer 9298351 EJ VERZ 21-84185 (niet gepubliceerd)
Liever direct contact opnemen?
Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog
Op de hoogte blijven?
Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.