Home » Hennepkwekerij in huurhuis: schuld van verhuurder?

Hennepkwekerij in huurhuis: schuld van verhuurder?

Wie is verantwoordelijk voor een hennepkwekerij in huurhuis?

hennepkwekerij in huurhuis

Wat vind jij? Is een verhuurder verantwoordelijk voor illegale acties van een huurder? Denk aan een verboden hennepkwekerij in een huurhuis, het gebruik van een woning door prostituees of illegale verhuur aan toeristen. Er lijkt een verschuiving plaats te vinden in het antwoord op deze vraag. Waar verhuurders voorheen direct verantwoordelijk werden gehouden door de gemeente, komt steeds vaker nuance om de hoek kijken. Lees meer hierover in deze blog.

Functioneel daderschap
De term ‘functioneel daderschap’ betekent dat iemand aansprakelijk is voor een overtreding van een ander. Bijvoorbeeld een huurder met een hennepkwekerij in jouw pand. Ook als je daar niets van wist, dan was de kans groot dat je als vastgoedeigenaar als functioneel dader werd gezien. Voor functioneel daderschap gelden twee vereisten, beschikkingsmacht en aanvaarding. Lange tijd werd aangenomen dat een huiseigenaar snel aan beide voorwaarden voldeed. Maar, recentelijk is een kentering zichtbaar in de rechtspraak.

Ongewenste verhuur aan toeristen
Zo had de eigenaar van een woning in Amsterdam een professioneel verhuurbedrijf ingeschakeld om zijn woning te verhuren. Niet aan toeristen, maar aan ‘gewone’ huurders. De eigenaar zelf woonde in het buitenland. Hij was in de veronderstelling dat de woning sinds 2013 voor permanente bewoning verhuurd werd. Er stond echter niemand ingeschreven op het verhuurde adres. Handhavers troffen tijdens een controle een schijnbare toerist aan. Dat was strijdig met de Huisvestingswet 2014 met als resultaat: een boete van € 20.500,- van de gemeente Amsterdam.

Wat vond de rechter?
De rechter oordeelde dat in dit geval niet was voldaan aan het criterium van aanvaarding. Het verhuurbedrijf kwam minstens 4x per jaar langs ter controle en ook de zus van de eigenaar kwam af en toe even kijken. Bovendien ontving de eigenaar gewoon maandelijks huur en kwam de woning niet voor op verhuurwebsites. Kortom, het stond niet vast dat de eigenaar niet de zorg had betracht die in redelijkheid van hem gevergd kon worden. Geen sprake van aanvaarding, geen functioneel daderschap én ook geen boete.

Hennepkwekerij in huurhuis
Bij een andere zaak ging het om een hennepkwekerij in een huurwoning. De eigenaar kreeg een boete van de gemeente van € 8.000,- ‘wegens het onttrekken van woonruimte aan de bestemming woonruimte.’ Ook hier werd de huiseigenaar door de rechter niet aangemerkt als functioneel dader. Er was door de huiseigenaar namelijk een beheerder voor de woning aangesteld die regelmatig kwam polsen. Deze beheerder had de hennepkwekerij zelf ontdekt, waarna direct een ontruimingsprocedure was gestart. Al met al genoeg reden voor de rechtbank Rotterdam om aan te nemen dat de huiseigenaar zijn zorgplicht was nagekomen.

Tot slot
Deze verhuurders vochten de gemeentelijke boetes succesvol aan en dat lijkt steeds vaker het geval. Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Hielke Hilberts of één van onze andere specialisten.

Bronnen:
Raad van State 31 mei 2023, ECLI:NL:RVS:2023:2071;
Rechtbank Rotterdam 12 okt. 2023, ECLI:NL:RBROT:2023:9904.

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2024-04-29T09:31:22+02:00april 29, 2024|Bestuursrecht, Meena Kashyap|Reacties uitgeschakeld voor Hennepkwekerij in huurhuis: schuld van verhuurder?
Ga naar de bovenkant