De zomer staat voor de deur en dat betekent: meer zon, meer bezoekers en drukke terrassen. Maar met al die levendigheid komen ook regels. Hoe zit het ook alweer met sluitingstijden, muziek op het terras of dat extra bankje voor de deur? Elke gemeente kent zijn eigen horeca- en terrasregels en als horecaondernemer is het goed op de hoogte te zijn van de regels die in jouw gemeente gelden. In deze blog nemen we als voorbeeld de belangrijkste regels van de gemeente Utrecht.
Openingstijden
In Utrecht zijn horecazaken ingedeeld in zeven categorieën, elk met hun eigen sluitingstijden:
- Lichte horeca (bijv. een bakker of koffietent): sluitingstijd max. 22:00.
- Lichte horeca plus (bijv. een café): sluitingstijd max. 23:00 uur.
- Middelzware horeca (bijv. een restaurant): sluitingstijd max. 23:00.
- Snelle horeca (bijv. afhaalrestaurant): geen sluitingstijden.
- Zware horeca (bijv. een feestcafé): geen sluitingstijd.
- Grootschalige zware horeca (bijv. zaalverhuur): geen sluitingstijd.
- Grootschalige zware horeca (bijv. discotheken): geen sluitingstijd.
Een restaurant dat af en toe een feestje wil geven, kan daar onder voorwaarden ruimte voor krijgen. Tot vier keer per jaar mogen horecazaken uit de categorie middelzware horeca ‘vermaakactiviteiten’ organiseren (denk aan live muziek of een DJ), met een verruimde sluitingstijd tot 01:00 uur.
Terrasregels
Vuurkorven, partytenten, tarps en andere soortgelijke bouwwerken zijn op terrassen niet toegestaan. Ook versterkte muziek en statafels zijn verboden. Wat wel kan: onder voorwaarden tijdelijk gebruikmaken van het terras van de buren. Dit mag maximaal twee dagen per week. Terrassen mogen gewoonlijk tot 01:00 uur openblijven, maar tijdens warme dagen (bij een voorspelde temperatuur van 25 graden of meer) mogen terrassen op vrijdag- en zaterdagnacht een uur langer openblijven. Dit geldt alleen in de periode van 1 mei t/m 30 september, en alleen als de gemeente dit van tevoren aankondigt via haar website.
Gevelbankjes
Winkeliers met ondersteunende horeca mogen het winkelend publiek een zitplek aanbieden in de vorm van een gevelbankje. Dit valt niet onder de terrasregels, omdat het bankje bedoeld is voor algemeen gebruik en dus niet alleen voor klanten. Wel gelden er duidelijke afmetingen: maximaal 0,6 meter diep, maximaal 4 meter breed, en alleen als er minimaal 1,5 meter aan vrije doorgang overblijft.
Tot slot
Het correct toepassen van de regels voorkomt problemen achteraf. Wil je zeker weten dat jouw onderneming voldoet aan het huidige horecabeleid? Neem dan contact op met Tim Gijtenbeek, Laurie Berg of één van onze andere specialisten!