Een jubileum op de werkvloer. Bij het ene bedrijf wordt hier meer mee gedaan dan bij het andere. Soms staat in een CAO dat iemand bij een dienstverband van 10/20/40 jaar een jubileumuitkering krijgt. Soms is het gebruikelijk dat een feestje wordt gegeven. Het gaat ook wel eens mis. In de rechtspraak kwamen we enkele uitspraken tegen over jubileum perikelen. Lees in deze blog over de werknemer die het cadeau van zijn werkgever te weinig vond en zichzelf flink beloonde, de werknemer die zijn jubileumbonus wel op een hele bijzondere manier inzette en de werkgever die dacht zomaar even de jubileumuitkeringen af te schaffen. Ter lering en vermaak.
Jubileumcadeau niet genoeg
Een werknemer werkte sinds 1998 bij een bedrijf dat automatische deuren produceert. In 2018 was hij 20 jaar in dienst. Hij ontving per post een fles drank. De werknemer vond dit jubileumcadeau niet genoeg. Daarop liet hij twee deuren ter waarde van € 13.000,- bij hem thuis plaatsen. De kosten werden op posten van de werkgever geboekt. De werkgever stapte naar de rechter. Die oordeelde: “Als een werknemer te weinig waardering voelt vanuit de leiding, dan geeft dat de werknemer op geen enkele wijze een vrijbrief om zichzelf cadeaus te geven.” Een behoorlijke open deur. Wat volgde was ontslag op de e-grond (ernstig verwijtbaar handelen).
Bijzondere inzet van jubileumcadeau
Een werknemer was 12,5 jaar in dienst. Van zijn leidinggevende ontving hij een budget van € 125,-. De werknemer mocht hiervan samen met een aantal collega’s een broodje kroket of kop soep in de kantine eten. Op de dag van de viering van het jubileum waren 30 uitgenodigde collega’s aanwezig. De werknemer had zelf een muziekinstallatie en microfoon meegenomen en gaf een toespraak. Hierin liet hij zich behoorlijk negatief uit over het bedrijf. Vervolgens kwam een ingehuurde vrouw een striptease uitvoeren. Van broodjes kroket of koppen soep was geen sprake. De werkgever stapte naar de rechter. Die oordeelde dat het vertrouwen in de werknemer volledig weg was. Wat volgde was ontslag op de g-grond (verstoorde arbeidsverhouding) met een transitievergoeding.
Jubileumuitkering afschaffen onmogelijk
Een internationaal IT-bedrijf had in haar arbeidsvoorwaarden een jubileumregeling opgenomen. Bij een 25- en 40-jarig dienstverband volgen twee gratis vrije dagen en een netto uitkering van het maandsalaris. De werkgever had veel trouwe werknemers in dienst. Steeds vaker werd een dergelijk jubileum behaald. De werkgever wilde -vanwege de hoge kosten- van deze regeling af. De ondernemingsraad werd om instemming gevraagd, maar die ging niet akkoord. Toch schafte de werkgever de jubileumregeling eenzijdig af. De werknemers stapten naar de rechter. Die zag geen zwaarwichtige reden voor de afschaffing. Ook was de jubileumuitkering naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid niet onaanvaardbaar. De afschaffing was onrechtmatig en de regeling bleef in stand. Vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact op met Dorien Zwart of één van onze andere specialisten.
Bronnen:
Kantonrechter Utrecht d.d. 27 maart 2019, ECLI:NL:RBMNE:2019:3071
Rechtbank Den Haag d.d. 20 maart 2018, zaaknummer 6613889 RP VERZ 18-50081 (niet gepubliceerd op rechtspraak.nl)
Rechtbank Amsterdam d.d. 28 maart 2019, ECLI:NL:RBAMS:2019:2301
De inhoud van deze blog is actueel op de datum van publicatie, maar het recht is voortdurend in beweging. Voor de meest recente juridische inzichten, neem gerust contact op met ons kantoor via [email protected] of 020 – 676 2500.