Liegen tijdens een sollicitatie
Wat zijn de juridische gevolgen?

Alle werkgevers en werknemers krijgen ermee te maken. Het sollicitatieproces. Maar hoe zit het eigenlijk met liegen tijdens een sollicitatie? Zijn er dingen die een sollicitant -juridisch gezien- verplicht moet vertellen aan zijn of haar toekomstige werkgever? En welke dingen mag een werkgever wel of niet vragen? In deze blog lees je wat de rechter vindt van leugens op het CV en het verzwijgen van medische perikelen.
Liegen tijdens een sollicitatie (1)
Mag een sollicitant liegen tijdens een sollicitatie? Nee. Het kan zelfs reden zijn voor ontslag. Zoals de werknemer die had gesolliciteerd naar de functie van Psychotherapeut. Uiteindelijk werd hij zelfs aangenomen als directeur van het bedrijf. Na enkele maanden bleek deze man zijn hele CV bij elkaar te hebben verzonnen. De werkervaring, de opleidingen en de BIG-registratie bleken allemaal gebakken lucht. De werkgever wilde de arbeidsovereenkomst vernietigen wegens bedrog, dus niet eens via een reguliere ontslagprocedure. De rechter besloot na een jarenlange procedure (tot aan de Hoge Raad) dat de arbeidsovereenkomst vernietigd mocht worden door de werkgever. De werknemer moest het door hem ontvangen loon terugbetalen (€ 16.820,- netto).
Medische perikelen
Mag je sollicitanten vragen naar medische beperkingen? Het uitgangspunt is dat een werkgever bij sollicitaties geen vragen mag stellen met betrekking tot de gezondheid. Daartegenover staat wel dat een potentiële werknemer, vanwege precontractuele goede trouw, een potentiële werkgever voorafgaand aan indiensttreding moet informeren over significante medische en/of psychische beperkingen. Het moet dan gaan om zaken waarvan de werknemer begrijpt (of redelijkerwijs moet begrijpen) dat deze de nieuwe baan in de weg zullen staan.
Zoals bij de werknemer die zich enkele dagen na de start van zijn nieuwe baan al ziek meldde. De bedrijfsarts vermoedde dat de werknemer al geruime tijd ziek was. Het was namelijk zo erg dat de werknemer moeite had met veel dingen in het dagelijkse leven. De kantonrechter vond dat, wanneer een werknemer zulke ernstige medische beperkingen heeft dat hij zijn werk nooit kan doen, de verplichting bestaat om dit bij de sollicitatie te vertellen. Ongeacht of de werkgever hierom vraagt.
Liegen tijdens een sollicitatie (2)
Dan de sollicitant die tijdens haar sollicitatie loog dat zij haar opleiding al bijna had afgerond. Daardoor werd ze (ten onrechte) in een hogere salarisschaal geplaatst. Toen bleek dat zij nog lang geen zicht had op een diploma. De werkgever wilde haar daarom in een lagere salarisschaal plaatsen, namelijk die van stagiair. De kantonrechter vond dat de werknemer dit, in het kader van goed werknemerschap, moest accepteren. Zodra ze haar diploma had behaald, konden partijen opnieuw afspraken maken.
Tot slot
De regels voor sollicitaties zijn vrij duidelijk. Liegen tijdens een sollicitatie mag niet. Dit kan tot ontslag of wijziging van het salaris leiden. Verder mag alleen gevraagd worden naar medische beperkingen die een functie fysiek onmogelijk maken. Anders is en blijft het een privékwestie. Informeren naar de vaccinatie-status van sollicitanten mag trouwens ook niet, dit bleek uit een recente procedure* tussen KLM en de vakbond. Verder nog vragen? Neem dan gerust contact op met Bram Furstner, Felix Chorus of één van onze andere specialisten.
Bronnen:
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden d.d. 19 april 2021, gepubliceerd op 11 augustus 2022
Rechtbank Gelderland 4 augustus 2021, ECLI:NL:RBGEL:2021:4851
Kantonrechter Gouda d.d. 15 december 2015, zaaknummer: 4486656 \ EJ VERZ 15-85214 – AR 2016-0010
Rechtbank Amsterdam 2 juni 2022, ECLI:NL:RBAMS:2022:3029
Rechtbank Gelderland 12 oktober 2021, ECLI:NL:RBGEL:2021:6912
Liever direct contact opnemen?
Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog
Op de hoogte blijven?
Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.