Home » Lokale lockdown: werknemer vast op vakantie

Lokale lockdown: werknemer vast op vakantie

Voor wiens rekening is het niet-werken?

lokale lockdown

Vastzitten in het buitenland wegens een lokale lockdown. Het overkwam een werknemer van DAF Trucks begin 2020. Hij ging in maart 2020 twee weken op vakantie naar Turkije. Toen ging het hele land op slot. Als gevolg van deze reisbeperkingen kon hij vervolgens pas drie maanden later weer naar huis. Had hij recht op doorbetaling van zijn salaris in de periode van niet-werken? De rechter heeft er een jaar later eindelijk een antwoord op.

Lokale lockdown
De werknemer was een truckassembleur en sinds 1997 in dienst. Hij ging op vakantie van 9 tot 22 maart 2020. Vanwege de coronapandemie werd de terugvlucht van de werknemer geannuleerd. Pas op 11 juni 2020 werd het internationale luchtverkeer hervat. Daarna moest hij nog twee weken in quarantaine op grond van de Nederlandse regels. Pas toen kon hij weer aan het werk. De werkgever, DAF, merkte deze periode aan als onbetaald verlof. De werknemer stapte naar de kantonrechter met een loonvordering.

Wat vond de rechter?
Het artikel dat hier belangrijk is, is artikel 7:628 lid 1 BW. Het uitgangspunt van artikel 7:628 lid 1 BW is dat de oorzaak van het niet-werken in beginsel voor rekening van de werkgever dient te komen. Tenzij dat niet redelijk en billijk is. De kantonrechter oordeelde dat een gezondheidscrisis van deze omvang zich niet eerder had voorgedaan. Dat bracht met zich mee dat de daaraan verbonden gevolgen voor beide partijen op geen enkele wijze voorzienbaar waren. Zeker gezien de precieze data in deze zaak, voor datum van vertrek was de coronapandemie nog niet begonnen.

Verder had de werknemer zijn best gedaan om naar huis te komen. Het lukte niet om per auto of trein naar Nederland terug te keren. De grenzen van de stad waar hij verbleef werden door de politie bewaakt. Al die tijd heeft hij goed gecommuniceerd en is hij naderhand meteen weer op het werk verschenen. De werkgever had daarbij ook NOW-steun ontvangen, hetgeen was bedoeld om personeel in dienst te houden en salarissen door te betalen. De werknemer had daarom onverminderd recht op zijn loon.

Tot slot
Dat de werknemer alsnog zijn loon kreeg doorbetaald, is in lijn met de rest van de rechtspraak rondom corona. Ook werknemers in quarantaine krijgen hun loon doorbetaald. Pas als de werknemer niet meewerkt om een quarantaine periode te verkorten, door niet na 5 dagen een GGD test te doen, kan het risico kantelen. Heb je vragen over corona, loondoorbetaling en/of quarantaine? Neem dan gerust contact op met Charlotte Koopman.

Webinar
DKVA heeft ook een Webinar beschikbaar inzake Corona en Arbeidsrecht. Met thema’s zoals verplicht zelftesten op de werkvloer, vragen naar de vaccinatiestatus van werknemers, vragen om een QR-code op de werkvloer en inzichten in loondoorbetaling tijdens quarantaine. Heb je interesse in een webinar voor jouw organisatie? Informeer dan bij Charlotte Koopman naar de mogelijkheden.

Bron:
Rechtbank Oost-Brabant d.d. 20 januari 2022, zaaknummer 9238196

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2022-02-10T10:51:30+01:00februari 10, 2022|Arbeidsrecht, Charlotte Koopman|Reacties uitgeschakeld voor Lokale lockdown: werknemer vast op vakantie
Ga naar de bovenkant