Home » Mag je schelden op de werkvloer?

Mag je schelden op de werkvloer?

Ontslag op staande voet wegens schelden op de werkvloer.

schelden op de werkvloer

Of je het nou wilde of niet, iedereen kreeg het afgelopen week mee. Een bepaald persoon mag een ander bepaald persoon geen gecremeerde kroket meer noemen. Aldus de rechter. Waar liggen eigenlijk de grenzen met schelden op de werkvloer? Kan een werknemer na één scheldkanonnade meteen op staande voet worden ontslagen? Of moet een eenmalige, onterechte uitbarsting kunnen? In deze blog twee zaken, waarbij de ene werknemer wel terecht op staande voet werd ontslagen na een scheldpartij en de ander niet. Lees hier meer.

Schelden op de werkvloer 1
De eerste zaak betrof een werknemer die telemarketing deed. Haar leidinggevende luisterde mee met een sales-call en koppelde terug dat de werknemer verkoopkansen had laten liggen. Na een online vergadering hierover, stuurde de werknemer diverse chatberichten aan haar leidinggevende. Hieronder volgt de gecensureerde versie:

  1. “Omdat ik hindoestaans ben, dan moet je niet denken dat je zo tegen me kan praten, want deze baan is een bijbaan voor mij die ik niet per se nodig heb, want ik ga met een rijke Arabier trouwen en jij niet.”
  1. “Jij staat onder druk, omdat dit jouw leven is en omdat je als lelijke, goedkope berberse meisje met een armoedige, goedkope, lelijke, berberse jongen zal eindigen.”
  1. “Lelijke Berberse, goedkope wijf die je bent. Ik heb tenminste eer en trots en ik ben maagd, terwijl jij door verschillende Marokkaanse berberse jongens voor *** en technische, vieze *** voor *** en *** bent gebruikt en geflashed en geplayed. Tot morgen!”

Er was geen ‘tot morgen’. De werknemer werd op staande voet ontslagen. Zij vond dit onterecht, omdat het een eenmalig incident betrof en in een emotionele opwelling gebeurde. De kantonrechter vond echter dat de uitlatingen alle fatsoensnormen te buiten gingen. Ook had de werknemer op geen enkel moment spijt betuigd. Het was een reactie op feedback van haar leidinggevende en daarmee totaal ongepast. Het ontslag hield stand.

Schelden op de werkvloer 2
Dan een Senior Medewerker Verkoop die sinds 2006 in dienst was bij een groothandel voor sanitair. Deze werknemer liep woedend achter een collega aan, trapte de deur van haar kantoor open en zei: “Matennaaier, vuil k*twijf, stoeph**r, trut, je laat je ware aard zien en je bent uit op mijn functie”. Hij werd hierom op staande voet ontslagen.

De kantonrechter vond dat hij de collega inderdaad onheus had bejegend door verbaal zijn frustratie te uiten en flink te schelden. Dit was ontoelaatbaar gedrag op een werkvloer. Maar het bleek dat de werknemer al verschillende keren eerder uit zijn slof was geschoten. Hier had de werkgever serieus werk van moeten maken door een officiële waarschuwing te geven of via een beoordelingsgesprek. Daarnaast was de werkgever ook op de hoogte van spanningsklachten van de werknemer. Het ontslag was daarom onterecht. Nu de werknemer al een nieuwe baan had, ontving hij een gefixeerde schadevergoeding van € 19.078,33, de transitievergoeding ad € 21.122,- en een billijke vergoeding van € 7.500,-.

Tot slot
Schelden op de werkvloer is in alle gevallen not done. Als werkgever is het belangrijk hoe je hierop reageert. Is de werknemer overduidelijk over alle grenzen heengegaan, dan kan het reden zijn voor ontslag op staande voet. Maar uit bovenstaande voorbeelden blijkt dat dit niet altijd standhoudt. Om hoge kosten achteraf te voorkomen, is juridisch advies vooraf altijd aan te raden. Neem daarvoor gerust contact op met Bram Furstner, Felix Chorus of één van onze andere specialisten.

Bronnen:
Rechtbank Noord-Holland 22 december 2022, ECLI:NL:RBNHO:2022:11430
Rechtbank Overijssel 25 augustus 2022, ECLI:NL:RBOVE:2022:2474

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2023-01-26T10:20:54+00:00januari 26, 2023|Arbeidsrecht, Bram Furstner|Reacties uitgeschakeld voor Mag je schelden op de werkvloer?
Ga naar de bovenkant