De kranten stonden er vol mee: Rachel Hazes heeft haar zoon, André Hazes junior, gesommeerd te stoppen met het gebruik van de naam ‘André Hazes’. Dit roept vragen op over merkrechten. Heeft Rachel Hazes hier juridisch gezien een punt? Lees het in deze blog.
Wat is een merkrecht?
Rachel Hazes is de houder van het merkrecht dat ziet op haar in 2004 overleden man, André Hazes sr. De naam ‘André Hazes’ is sinds 2001 als Benelux-merk ingeschreven voor o.a. de dienst ‘muziekoptredens’. Een merkrecht geeft de houder daarvan een uitsluitend recht om de producten of diensten waarvoor het merk is ingeschreven in het economisch verkeer te gebruiken. Met andere woorden: op basis van het merkrecht mag niemand anders – zonder toestemming van merkhouder Rachel Hazes – de merknaam ‘André Hazes’ gebruiken voor het geven van muziekoptredens.
Beperkingen merkrecht
Maar: een merkrecht kan ook beperkt worden. Zo kan je met een merkrecht niet verbieden dat een derde z’n eigen naam mag gebruiken. Op deze beperking rust wel een aanvullende voorwaarde, namelijk dat wel sprake moet zijn van ‘eerlijk gebruik in nijverheid en handel’. Zo mag door de gebruiker van zijn eigen naam niet de indruk gewekt worden van een commerciële band met het merk. Ook mag de waarde van het merk niet worden aangetast door het trekken van ongerechtvaardigd voordeel uit de reputatie van het merk en mag tot slot de goede naam van het merk niet worden geschaad.
Gevolgen beperkingen merkrecht
Het zal voor Rachel Hazes juridisch gezien niet makkelijk zijn om aan te tonen dat géén sprake is van eerlijk gebruik in nijverheid en handel. Het is voor ons/het publiek namelijk voldoende duidelijk dat een optreden van junior niet een optreden betreft van senior. Zo kan geen commerciële verwarring ontstaan. Van ongerechtvaardigd voordeel trekken lijkt ook geen sprake: hij is nou eenmaal de zoon van en hij heet nou eenmaal André Hazes junior. Van het schaden van de goede naam lijkt evenmin sprake.
Rechtsverwerking
Daarnaast wordt passiviteit van de merkhouder (langer dan 5 jaar niks doen) in de wet afgestraft. André Hazes junior gebruikt al langer dan vijf jaar de naam André Hazes voor zijn commerciële activiteiten. Om deze reden bestaat de kans dat geoordeeld zal worden dat Rachel Hazes haar recht als merkhouder heeft verwerkt.
Tot slot
Juridisch gezien is dit geen gelopen race. De rechter zal uiteindelijk bepalen of Rachel Hazes juridisch sterk genoeg staat om haar zoon te verbieden de naam ‘André Hazes’ te gebruiken voor onder meer zijn muziekoptredens. Verkoop jij ook een product of dienst? En heb je nog geen merk geregistreerd? Of heb je last van een concurrent die jouw merknaam imiteert? Neem dan gerust eens contact op met Thomas van Weeren of één van onze andere specialisten.
Bron:
De inhoud van deze blog is actueel op de datum van publicatie, maar het recht is voortdurend in beweging. Voor de meest recente juridische inzichten, neem gerust contact op met ons kantoor via [email protected] of 020 – 676 2500.