Negatieve referentie kost sollicitant baan, wat nu?

Inhoudsopgave

negatieve referentie

Referenties. In sommige vacatures wordt hier specifiek om gevraagd en soms geeft een sollicitant zelf referenties op. Het is altijd mooi meegenomen als ex-werkgevers een goed woordje voor je doen. Bij het verstrekken van een referentie geldt dat zoveel mogelijk relevante informatie aan de potentiële werkgever moet worden verstrekt. Wat nou als een oud-werkgever een negatieve referentie afgeeft en de sollicitant de baan daardoor niet krijgt? Lees in deze blog 2 voorbeelden uit de rechtspraak.

Negatieve referentie 1

Een werknemer was voor een half jaar invaldocent Duits. Na afloop hiervan solliciteerde hij bij een andere school voor dezelfde functie. De werknemer gaf de vorige school (ongevraagd) op als referent. De ene school vroeg de andere school vervolgens om informatie. Telefonisch werd doorgegeven dat vrouwelijke collega’s en leerlingen zich onveilig voelden bij de werknemer en dat zijn gedrag als intimiderend werd ervaren. Ook werd verteld dat de werknemer geen VOG (verklaring omtrent gedrag) kon overleggen. Uiteraard werd de docent niet aangenomen. Die stapte naar de rechter en vorderde € 13.000,- aan schadevergoeding van de ex-werkgever.

Wat vond de rechter?
De kantonrechter wees de vorderingen af waarna hoger beroep volgde. Het Hof was ook niet op hand van de werknemer. Het Hof vond dat wanneer een sollicitant in een sollicitatieprocedure zijn ex-werkgever aanwijst als referent, hij daarmee toestemming geeft in het afgeven van gegevens over zijn persoon en over zijn functioneren. Deze informatie kan zowel positief als negatief zijn. Wanneer een sollicitant bepaalde negatieve informatie over zijn persoon of functioneren wil uitsluiten, dient hij dat expliciet aan te geven aan de ex-werkgever*. De ex-werkgever kan dan een afweging maken of hij nog wel een referentie wil afgeven.

In ieder geval staat vast dat een referent/ex-werkgever een correct beeld van de betrokken persoon aan de ‘potentiële’ werkgever moet verstrekken. Het onthouden van noodzakelijke informatie kan immers onzorgvuldig handelen -en daarmee aansprakelijkheid voor de schade- jegens deze ‘potentiële’ nieuwe werkgever opleveren**. De ex-werkgever in casu had juist gehandeld door eerlijk over deze werknemer te verklaren. Een schadevergoeding was niet aan de orde.

Negatieve referentie 2

Een docent op een middelbare school ging na 9 jaar dienstverband met wederzijds goedvinden uit dienst. In de vaststellingsovereenkomst was o.a. een geheimhoudingsbeding, een beding gericht op de verstrekking van een positief getuigschrift én een verbod op negatieve uitlatingen over partijen tegenover derden opgenomen. Toen de docent solliciteerde bij een school die viel onder dezelfde overkoepelende stichting als de vorige school, werd over hem een negatieve referentie afgegeven. De baan ging niet door. Mocht dit conform de gemaakte afspraken in de vso? De rechter zei van wel, nu dezelfde stichting geen ‘derde partij’ was. Informatie over het arbeidsverleden mocht gewoon intern gecommuniceerd worden.

Tot slot

Als sollicitant is een negatieve referentie natuurlijk niet prettig. Stem daarom vooraf met een voormalig werkgever af hoe een referentie eruit komt te zien. Dat voorkomt verrassingen. Een onjuiste weergave van zaken geven, mag niet. Werkgevers mogen dan ook gerust weigeren om een (negatieve) referentie te geven. Vragen over het bovenstaande? Neem dan gerust contact op met Michiel Vergouwen of één van onze andere specialisten.

Bronnen
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 21 augustus 2018, ECLI:NL:GHARL:2018:7492
Rechtbank Midden-Nederland d.d. 4 augustus 2021, ECLI:NL:RBMNE:2021:3985

* zie ook art. 7:656 lid 3 BW over het getuigschrift
**vergelijk art. 7:656 lid 5 BW inzake een onjuiste weergave van feiten in een getuigschrift.

De inhoud van deze blog is actueel op de datum van publicatie, maar het recht is voortdurend in beweging. Voor de meest recente juridische inzichten, neem gerust contact op met ons kantoor via [email protected] of 020 – 676 2500.

Deel deze blog: