Home » Oeps! Teveel salaris betaald, wat nu?

Oeps! Teveel salaris betaald, wat nu?

3 voorbeelden uit de rechtspraak.

teveel salaris betaald

Hoe zit het als een werkgever per ongeluk teveel salaris betaalt? Bijvoorbeeld, omdat iemand uit dienst is gegaan, maar de salarisadministratie nog drie maanden doorbetaalt. Of wanneer iemand wegens ziekte recht had op 85% van het salaris, maar per ongeluk 100% bleef ontvangen. De rechtspraak staat bol van dit soort zaken. In deze blog 3 verschillende situaties waarin een werkgever teveel salaris betaald heeft. Moesten de werknemers dit terugbetalen?

Teveel salaris betaald na uitdiensttreding
Een werknemer was t/m 31 oktober 2020 in dienst. De uitdiensttreding van de werknemer was niet tijdig bij de salarisadministratie verwerkt. Daardoor werd per ongeluk teveel salaris betaald over de maanden november 2020, december 2020 en januari 2021. De werknemer snapte dat zij december en januari moest terugbetalen. Over november bestond discussie. De werknemer dacht (achteraf ten onrechte) dat dit de betaling was van vakantiegeld, eindejaarsuitkering en overuren. Zij had geen geld om dit terug te betalen. De werkgever stapte naar de rechter voor deze € 3.124,43 netto. De rechter oordeelde dat dit bedrag onverschuldigd was betaald en direct terug moest. De werkgever hoefde hiervoor geen betalingsregeling aan te bieden, ook al was het een fout van de werkgever dat dit geld überhaupt was overgemaakt.

Teveel salaris betaald bij ziekte
Anders was het bij een zieke werknemer. Hij werkte van 2005-2021 bij werkgever. In de arbeidsovereenkomst stond een bepaling over loondoorbetaling bij ziekte. Bij een 3e ziekmelding in hetzelfde jaar mochten de eerste 6 weken ten minste 85% loon worden doorbetaald. In 2018 had de werknemer zich 3x ziek gemeld. De werkgever mocht dus gedurende 6 weken 85% van het loon betalen. De werkgever had echter per ongeluk teveel salaris betaald, namelijk 100%. Mocht deze administratieve fout bij de eindafrekening worden verrekend? De rechter zei nee. Ten eerste stond in de bepaling ‘ten minste 85%’. De werknemer kon daarom ook 100% verwachten. Daarnaast kwam de administratieve fout voor rekening en risico van de werkgever, volgens deze rechter. Het teveel betaalde salaris bleef van de werknemer.

Teveel salaris betaald tijdens dienstverband
De laatste werknemer die teveel salaris betaald kreeg, was een werknemer van de Belastingdienst. Hij zou naar een hogere salarisschaal gaan. In plaats van de medegedeelde schaal (groep F, trede 6) ontving hij per ongeluk salaris uit een hogere schaal (schaal 10, trede 6). Dit was augustus 2019. Pas in november 2020 werd de fout ontdekt. De werkgever wilde dit corrigeren per 1 januari 2021. De werknemer wilde niet instemmen met de salarisverlaging van € 500,- per maand. De werkgever eiste toen al het teveel ontvangen salaris terug, ad € 6.648,08.

De rechter stelde dat terugvordering van onverschuldigd betaald salaris in strijd kán zijn met goed werkgeverschap, wanneer voor de werknemer niet duidelijk hoefde te zijn dat teveel was betaald. Echter, een salarisverhoging van bijna 40% van de ene op de andere maand was behoorlijk spectaculair. Zeker in verhouding met de hoogte van het salaris van werknemer. Hierdoor had de werknemer moeten twijfelen aan de juistheid van dit salaris. De werkgever mocht het salaris verlagen én het teveel betaalde terugvorderen.

Tot slot
Het kan gebeuren dat een werkgever abusievelijk teveel salaris betaalt aan een werknemer. Over het algemeen geldt dat de werknemer dit onverschuldigd betaalde geld moet terugstorten. Dit kan anders zijn als een werknemer redelijkerwijs niet had kunnen weten dat het teveel was. Zoals de rechtspraak laat zien, verschilt dit per individueel geval. Advies nodig? Neem gerust contact op met Michiel Vergouwen, Felix Chorus of één van onze andere specialisten.

Bronnen:
Rechtbank Noord-Holland 6 april 2022, ECLI:NL:RBNHO:2022:3229
Rechtbank Limburg 16 februari 2022, ECLI:NL:RBLIM:2022:1257
Rechtbank Limburg 9 maart 2022, ECLI:NL:RBLIM:2022:1888

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2022-05-24T10:02:48+02:00mei 19, 2022|Arbeidsrecht, Michiel Vergouwen|Reacties uitgeschakeld voor Oeps! Teveel salaris betaald, wat nu?
Ga naar de bovenkant