Omgangsnormen
binnen de VvE
Do’s & don’ts bij de VvE.

Sommige mensen kennen de VvE alleen van borrelavonden met buren, waarop hier en daar iets wordt besloten over onderhoud van het pand. Bij anderen roept de VvE minder gemoedelijke herinneringen op. De spanningen kunnen soms hoog oplopen. Het kan zelfs zover gaan dat de VvE onbestuurbaar wordt. Belangrijke zaken kunnen dan stilvallen. In een recente zaak bij het Hof Amsterdam liep het uit de hand. Het Hof gaf de VvE-leden omgangsnormen mee. Nuttig voor iedereen die met een VvE te maken heeft.
De casus
Het ging in casu om een kleine VvE met vier leden. Zij stonden keer op keer lijnrecht tegenover elkaar. Van grote beslissingen over onderhoud tot kleine details over de kleur van geglazuurde stenen. Extra ingewikkeld was dat in de splitsingsakte van deze VvE stond dat besluiten unaniem moesten worden genomen. Het is gebruikelijker dat besluiten met een meerderheid worden genomen. Om het nóg moeilijker te maken, had deze VvE ook geen bestuur. Normale bestuurstaken konden daarom ook niet uitgevoerd worden. De VvE zat in een impasse. Werkzaamheden aan het pand stagneerden en de rechter werd steeds ingeschakeld om vervangende machtigingen te verlenen. Daardoor werd de rechter volgens het hof ‘in de rol van vervangend bestuurder geduwd’ en dat was niet de bedoeling.
Omgangsnormen VvE
Het hof wilde een gezondere VvE creëren. De eerste stap was het afschaffen van de unanimiteitseis bij besluiten van de vergadering. In de tweede stap gaf het Hof Amsterdam een lesje omgangsnormen binnen de VvE:
“Daarbij merkt het hof nog op dat in de besluitvorming binnen de VvE ieder afzonderlijke appartementseigenaar niet steeds zijn zin kan krijgen, dat een verschil van inzicht over de noodzaak van te maken kosten op zichzelf niet ertoe leidt dat besluiten onredelijk zijn, dat de appartementseigenaars zich bewust moeten zijn van de taken en de bevoegdheden van de VvE en dat de vergadering van eigenaars en individuele eigenaars zich niet met ieder detail in de uitvoering van besluiten dienen te bemoeien. Meer in zijn algemeenheid geldt dat de onderlinge verhouding tussen de appartementseigenaars wordt beheerst door redelijkheid en billijkheid.”
Conclusie
Het hof geeft een duidelijke boodschap mee: je kan niet steeds je zin krijgen en je moet je niet met elk detail bemoeien. Redelijkheid en billijkheid staat bij de omgangsnormen voorop. Helaas komen geschillen in VvE’s vaak voor. Heb je daarmee te maken of wil je juist een geschil voorkomen? Neem dan gerust contact op met Eveline Speich. Zij staat regelmatig VvE’s of leden daarvan bij in de meest uiteenlopende geschillen.
Bron:
Hof Amsterdam d.d. 20 juli 2021, ECLI:NL:GHAMS:2021:2180
Liever direct contact opnemen?
Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog
Op de hoogte blijven?
Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.