Reistijd en reiskosten, hoe zit dat?

Inhoudsopgave

Reiskosten

De één heeft geluk en stapt ’s ochtends tien minuutjes op de fiets. De ander staat elke dag in de file op de snelweg. Bijna iedere werknemer heeft te maken met reistijd. Hoe zit het juridisch eigenlijk? De meeste mensen ontvangen € 0,23 cent kilometervergoeding, maar is de tijd van het woon-werkverkeer altijd onbetaald? In deze blog alle regels op een rij én antwoord op de vraag hoe het zit als een werkgever naar de andere kant van het land verhuist.

Reiskosten

In de wet is geen ‘recht op reiskosten’ opgenomen. Een dergelijke vergoeding volgt uit de arbeidsovereenkomst, de CAO of andere afspraken tussen werkgever en werknemer. De meest gebruikte afspraak is wanneer een werknemer met eigen vervoer naar het werk reist, de werkgever deze werknemer € 0,23 per kilometer vergoed. Hierover hoeft geen belasting te worden betaald. Iedere hogere vergoeding geldt wel als loon en hierover moeten loonheffingen worden betaald. Een dergelijk afspraak is dan ook minder gebruikelijk. Er is geen regel over de maximale reisafstand die een werkgever mag vergoeden. De werkgever bepaalt dus zelf wat het maximale aantal kilometers is dat wordt vergoed. Een andere mogelijkheid is die van een vaste (onbelaste) vergoeding, of vergoeding van bijvoorbeeld een treinabonnement of een OV-chipkaart.

Reistijd

De begrippen ‘reistijd’ of ‘woon-werkverkeer’ komen evenmin in de wet voor. Wel kent de wet het begrip arbeidstijd, maar meestal is het reizen tussen woning en werk geen arbeidstijd. Iemand kiest er immers zelf voor om ergens anders te wonen dan te werken en accepteert de reistijd. De tijd die het ‘kost’, komt dan voor eigen ‘rekening’. Hierop bestaan natuurlijk uitzonderingen. Bijvoorbeeld wanneer een werkgever het vervoersmiddel bepaalt of wanneer collega’s verplicht moeten worden opgehaald.

Ook na een bedrijfsverhuizing kan recht bestaan op een vergoeding/compensatie. Zo oordeelde het Hof Den Bosch* recent over werknemers die van 31 kilometer naar 136 (!) kilometer reisafstand gingen. De reden lag bij de werkgever, die de standplaats wijzigde. Van een goed werkgever wordt dan verwacht dat zij een tegemoetkoming aanbiedt. Dit leidde in casu tot een compensatie van de reiskosten én de reisuren gedurende vier jaar. Het verschilt uiteraard per geval wat redelijk is.

Tot slot

Het is aan te raden afspraken rondom reistijd en reiskosten duidelijk vast te leggen. Zo weet iedereen hoe het zit. In principe is het verhuizen van een bedrijf ook geen probleem. Goed werkgeverschap is echter belangrijk en een passende compensatie moet worden aangeboden. Meer weten over reistijd, reiskosten en vergoedingen? Neem dan gerust contact op met Michiel Vergouwen of één van onze andere arbeidsrechtspecialisten.

De inhoud van deze blog is actueel op de datum van publicatie, maar het recht is voortdurend in beweging. Voor de meest recente juridische inzichten, neem gerust contact op met ons kantoor via [email protected] of 020 – 676 2500.

Deel deze blog: