Schending geheimhoudingsplicht
levert hoge boetes op

Geheim is geheim.

Geheimhoudingsplicht

In veel arbeidsovereenkomsten, bedrijfsreglementen en VSO’s staat een geheimhoudingsbeding. Het is voor werkgevers van groot belang om zekerheid te hebben dat een werknemer geen bedrijfsinformatie naar buiten lekt. Denk hierbij aan (verdien)modellen, contracten, prijslijsten, klanteninformatie en zo verder. Soms is toch sprake van een (al dan niet bewuste) schending geheimhoudingsplicht. De boetes daarvan kunnen hoog oplopen. In deze blog enkele voorbeelden van de rechtspraak waaruit blijkt dat het soms beter is om geheimen netjes te bewaren.

Schending geheimhoudingsplicht 1

Een werknemer was adviseur bij een bedrijf dat zich bezighield met accountancy, fiscaal, juridisch en bedrijfskundig advies. Zowel in de arbeidsovereenkomst als in het bedrijfsreglement stond een geheimhoudingsbeding. De boete was € 4.500,- per overtreding. Nadat de werknemer uit dienst ging, stopten diverse klanten de samenwerking met de werkgever. Uit nader onderzoek volgde dat de ex-werknemer al een jaar stond ingeschreven bij de KvK als zelfstandige. Ook had hij vanaf zijn oude werkmail zes mails naar zijn privémail verstuurd met veelgebruikte modellen van de werkgever. De werkgever eiste betaling van een boete wegens schending geheimhoudingsplicht. Het Hof Den Bosch oordeelde dat door toezending van deze documenten het geheimhoudingsbeding meermaals was geschonden. Met verzending van elke mail had de werknemer zich kunnen en moeten realiseren dat hij daarmee documenten buiten het bedrijf van de werkgever bracht. De boete die de werknemer moest betalen, was 6 x € 4.500,- = € 27.000,-.

Schending geheimhoudingsplicht 2

De werknemer in deze kwestie was commercieel manager bij een bedrijf gespecialiseerd in het verwerken, verpakken, leveren en distribueren van sjalotten, uien en knoflook. In zijn arbeidsovereenkomst stond een geheimhoudingsbeding. Vanwege verdenking van een schending geheimhoudingsplicht werd een onderzoeksbureau ingeschakeld. Uit diverse e-mails en whatsappberichten bleek dat de werknemer minstens achttien keer het geheimhoudingsbeding en relatiebeding had geschonden. De boetes hierop waren hoog en kwamen uit op € 117.000,-. De rechter oordeelde dat dit bedrag niet te hoog was, omdat de werknemer niet had aangetoond dat hij dit niet kon betalen. Het waren wederom dure geheimen.

Geen schending geheimhoudingsplicht

Soms moet een werknemer wel bedrijfsinformatie naar buiten brengen. Dit was het geval bij een advocaat die een arbeidsovereenkomst had met een geheimhoudingsbeding. Er zouden op haar naam meer dan 60 toevoegingen (gefinancierde rechtsbijstand) zijn aangevraagd, zonder enig overleg en zonder dat zij die zaken behandelde. De advocaat heeft dit gemeld bij zowel de Raad voor Rechtsbijstand als de Deken, omdat haar werkgever in strijd handelde met wet- en regelgeving. De werkgever vorderde vervolgens een boete van € 20.000,- wegens schending geheimhoudingsplicht. Zowel de rechtbank als het gerechtshof bepaalde dat de boete in dit geval niet in redelijkheid kon worden gevorderd.

Tot slot

Geheimhoudingsbedingen met daaraan een boete gekoppeld zijn een belangrijk onderdeel van iedere arbeidsovereenkomst. Vragen hierover? Neem dan gerust contact op met Michiel Vergouwen, Felix Chorus of één van onze andere specialisten.

Bronnen:
Gerechtshof Den Bosch d.d. 10 september 2019, ECLI:NL:GHSHE:2019:3324

Rechtbank Noord-Holland d.d. 27 maart 2019, ECLI:NL:RBNHO:2019:2661

Gerechtshof Den Haag d.d. 30 april 2019, ECLI:NL:GHDHA:2019:946

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Gerelateerde artikelen

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

2020-09-24T09:49:38+00:00
Ga naar de bovenkant