Drie voorbeelden uit de rechtspraak.
Overmorgen is het weer pakjesavond. Reden voor ons om de rechtspraak in te duiken en de leukste Sint-gerelateerde ontslagzaken uit te lichten. Ter lering en vermaak.
Chocoladeletters
Een werknemer van een supermarkt was filiaalleider in opleiding. Het betrof een alleenstaande moeder van 4 kinderen (waarvan eentje gehandicapt was). Tijdens een routinecontrole vond een beveiliger 5 onbetaalde chocoladeletters in de tas van de werknemer. De volgende ochtend werd ze geschorst en later op staande voet ontslagen. Dit vanwege een strikt huishoudelijk reglement.
De kantonrechter vond het ontslag terecht. In hoger beroep oordeelde het Hof echter dat de persoonlijke omstandigheden van de werknemer onvoldoende waren meegewogen. Het kon niet worden uitgesloten dat de vrouw gewoon in de hectiek was vergeten de chocoladeletters aan te slaan. Ook de lage waarde werd meegewogen. Alle omstandigheden bij elkaar werd de werknemer door het ontslag onevenredig zwaar geraakt. Een andere sanctie was in dit geval passender geweest. De werknemer ontving een billijke vergoeding.
Sinterklaasgedicht
Een andere parel betrof de uitspraak van een politieagent die -verkleed als Sinterklaas- een gedicht voordroeg voor zo’n 140 collega’s. Hij was op dat moment al 30 jaar in dienst. In het gedicht sprak hij een vrouwelijke collega toe:
“Op de werkvloer heb je met een collega iets willen opbouwen.
Nota bene een collega die op het punt stond om te gaan trouwen.
Zoals iedereen weet is het zover niet gekomen
en uit elkaar gespat zijn al jouw dromen.
Je hebt liggen vloeken en schelden en tieren,
maar je zult toch helemaal alleen dit jaar kerstmis moeten vieren”.
Vervolgens begon de als-Sinterklaas-verklede werknemer een lied van André Hazes te zingen (“ik zit hier heel alleen kerstfeest te vieren”) én bood hij een pak zakdoekjes aan ‘om haar tranen te drogen’. Het optreden had veel reacties losgemaakt onder de collega’s. De agent kreeg dan ook een disciplinaire straf opgelegd, omdat hij zich niet als goed ambtenaar had gedragen.
Cadeautjes
De laatste zaak betrof een werknemer van een drukkerij. Hij was al 10 jaar in dienst toen hij op staande voet werd ontslagen. Hij zou namelijk 3 boeken voor zijn 3 nichtjes als sinterklaascadeau hebben meegenomen. Hij deed dit zonder te betalen en zonder toestemming van zijn leidinggevende. De kantonrechter vernietigde het ontslag, waarna de drukkerij in hoger beroep ging. Het Hof stelde vast dat sprake was van een jarenlang bestaand beleid inzake het meenemen van boeken. Dit beleid was duidelijk aan de medewerkers binnen de drukkerij gecommuniceerd. De werknemer had daarbij bewust gelogen, waardoor het ontslag toch terecht werd geacht.
Tot slot
Het ene ontslag is het andere niet. Iedere zaak wordt individueel beoordeeld. Daarom is juridisch advies altijd verstandig. Heb je vragen over ontslag of andere arbeidsrechtelijke onderwerpen? Neem dan gerust contact op met Charlotte Koopman, Dunya van der Mark of één van onze andere arbeidsrechtspecialisten. Fijne pakjesavond iedereen!
Bronnen:
Gerechtshof Den Haag 24 december 2019, ECLI:NL:GHDHA:2019:3370
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 30 mei 2017, ECLI:NL:GHARL:2017:4675
Rechtbank Limburg 28 augustus 2018, ECLI:NL:RBLIM:2018:8085