Home » Teveel pauze: ontslag werknemer?

Teveel pauze: ontslag werknemer?

Is teveel pauze een rechtsgeldige ontslagreden?

teveel pauze

In sommige sectoren zijn strikte pauzetijden gebruikelijk en/of noodzakelijk. In andere sectoren kan het gebeuren dat je soms wat langer pauze neemt of soms juist snel een broodje achter je bureau eet. De meeste werkgevers en werknemers komen er samen wel uit. De rechtspraak zou de rechtspraak niet zijn als er niet geprocedeerd zou worden over werknemers die teveel pauze nemen. Daarom in deze blog, ter lering en vermaak, diverse uitspraken over werknemers die te lang pauzeerden. Lees hier wat de rechter hiervan vond.

Ontslag door teveel pauze
De werknemer in de eerste zaak was sinds 2005 in dienst in een fabriek. Sinds de zomer van 2019 werd regelmatig over zijn werkhouding gesproken. Dit ging bijvoorbeeld over het houden aan de pauzetijden, waaronder -jawel- langdurig toiletbezoek. In gespreksverslagen stond hierover: ‘Met regelmaat gaat werknemer lang naar het toilet. Soms wel 20 minuten!’ en ‘We zien jou lange pauzes houden, langdurig op de WC zitten en er met je telefoon in je hand uitkomen’. In november 2021 en mei 2022 ontving de werknemer schriftelijke waarschuwingen voor zijn gedrag. Inmiddels was sprake van ‘een laatste kans’ op verbetering. In september 2022 was het zover, de werknemer werd op staande voet ontslagen. In de ontslagbrief stond o.a.:

‘Je houdt in principe geen enkele pauze meer conform de voorgeschreven tijden, deze worden standaard uitgerekt. De rookpauze van 5 minuten rond acht uur duurt bij jou 15-20 minuten.’ ‘De 15 minutenpauzes duren bij jou 20-30 minuten en daarnaast neem je tijdens werktijd zonder toestemming zelf pauzes van 15-25 minuten. Wij hebben gemonitord dat je per dag minimaal 50-60 minuten extra (ongeoorloofd) pauze neemt, hetgeen dus ten koste gaat van je werktijd. Daarbij negeer je alle mondelinge waarschuwingen en ook de herhaaldelijk verstrekte schriftelijke instructies om de pauzetijden in acht te nemen.’

De kantonrechter las het dossier en oordeelde dat de werkgever genoeg kansen had gegeven. De werknemer mocht na een dienstverband van 17 jaar vertrekken zonder transitievergoeding.

Geen ontslag door teveel pauze
Dan de werknemer die in 2012 in dienst kwam als bijrijder. De werkgever hield zich voornamelijk bezig met de distributie van levensmiddelen aan horeca. Sinds de zomer van 2018 werkte de werknemer met een vaste chauffeur rondom Schiphol en Hoofddorp. Het viel de werkgever op dat hun vrachtwagen elke dag, weken achter elkaar, heel lang stilstond op een parkeerplaats. Zowel de chauffeur als de bijrijder werden geschorst. Ontslag werd gevraagd op grond van verwijtbaar handelen en een verstoorde arbeidsverhouding.

De kantonrechter vond ontslag niet op zijn plaats. De werkgever had omtrent pauzetijden geen instructies aan de werknemer gegeven. Dat de werknemer zich conformeerde aan de pauzes van de chauffeur, vond de kantonrechter begrijpelijk. Dat de werknemer zelf had moeten begrijpen dat een uur betaald stilstaan onacceptabel was, volgde de kantonrechter niet. Het dienstverband bleef dan ook gewoon bestaan.

Tot slot
Werknemers hebben recht op pauze gedurende de dag. Hoe deze pauze wordt ingevuld, verschilt per organisatie. Wees als werkgever duidelijk en waarschuw werknemers die teveel pauze nemen. Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact op met Demi op den Velde, Michiel Vergouwen of één van onze andere specialisten.

Bronnen:
Rechtbank Gelderland 11 januari 2023, ECLI:NL:RBGEL:2023:531
Rechtbank Noord-Holland 8 februari 2019, ECLI:NL:RBNHO:2019:1218

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2023-03-09T16:04:07+01:00maart 9, 2023|Arbeidsrecht|Reacties uitgeschakeld voor Teveel pauze: ontslag werknemer?
Ga naar de bovenkant