Een werknemer die na twee jaar ziekte nog steeds niet terug is op de werkvloer, mag in principe ontslagen worden. Dat weet je waarschijnlijk wel. Maar wist je ook dat je in zo’n geval een transitievergoeding moet betalen? En dat je die vergoeding nu nog terug kunt krijgen via een compensatieregeling? Let op: daarin komt waarschijnlijk verandering.
Eerst even terug: wat is ook alweer de compensatieregeling?
Sinds april 2020 kun je als werkgever compensatie aanvragen voor de transitievergoeding die je betaalt bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. De regeling werd ingevoerd om te voorkomen dat werkgevers slapende dienstverbanden in stand houden om onder de vergoeding uit te komen. Die praktijk is sindsdien vrijwel verdwenen.
Wat staat er op het spel?
Er ligt nu een wetsvoorstel waarin staat dat de regeling per 1 juli 2026 alleen nog geldt voor ‘kleine werkgevers’. Daarmee worden werkgevers bedoeld met een loonsom van maximaal 25 keer het gemiddelde premieplichtige loon per jaar (in 2025: ongeveer €990.000). Voor grotere werkgevers verdwijnt de mogelijkheid tot compensatie.
De internetconsultatie over dit wetsvoorstel is inmiddels afgerond en leverde ruim 90 reacties op. De Minister is nu aan zet om te bepalen of dit tot een aanpassing zal leiden van het wetsvoorstel en/of wanneer het wetsvoorstel wordt ingediend bij de Tweede Kamer.
Wat betekent dit voor jou?
Ben je een grotere werkgever? Dan draai je, indien dit wetsvoorstel wordt aangenomen, vanaf 1 juli 2026 zelf op voor de transitievergoeding bij ontslag na langdurige ziekte. Dit kan een forse kostenpost betekenen, zeker bij oudere of langlopende dienstverbanden.
Wat kun je doen?
Voor lopende ziektegevallen kan dit wetsvoorstel al van belang zijn. Breng daarom in kaart welke ziektegevallen de 104-weken periode overgaan vanaf begin 2026. Zorg voor goede verzuimbegeleiding. Zet zonodig tijdig in op beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens langdurige arbeidsongeschiktheid zodat je voorkomt dat je compensatie van de betaalde transitievergoeding misloopt.
Vragen over de compensatieregeling?
Dorien Zwart, Charlotte Koopman of een van onze andere arbeidsrechtspecialisten denkt graag met je mee.
Bronnen
● Hoge Raad 8 november 2019, ECLI:NL:HR:2019:1734
● Regeling compensatie transitievergoeding
De inhoud van deze blog is actueel op de datum van publicatie, maar wetten veranderen snel. Wil je zeker weten dat je alle actuele informatie hebt? Neem dan contact met ons op via [email protected] of bel naar 020 – 676 2500.