De zomervakantie komt eraan. Een tijd van ontspanning, reizen en even loskomen van het werk. Maar met vakantie komt ook verantwoordelijkheid. Vakantieverlof moet worden aangevraagd, geregistreerd en soms afgestemd met ziekteverlof of andere afspraken. Gaat dat niet volgens de regels, dan kan een zonnig vooruitzicht snel omslaan in een juridisch conflict. In deze blog drie praktijkvoorbeelden van dergelijke conflicten met de bijbehorende lessen, zodat uiteindelijk alleen het genieten overblijft.
Stiekem op vakantie tijdens ziekte
Een werknemer van een Franse bistro vroeg in december 2023 vakantie aan voor eind januari. Op 5 januari meldde hij zich ziek. De bedrijfsarts werd ingeschakeld en adviseerde dat de werknemer contact moest houden met de werkgever. De werkgever probeerde contact te krijgen, maar zonder succes. Per whatsApp informeerde de werkgever “ben jij op vakantie?”. Een ontwijkend appje volgde terug: de geplande reis was ‘in het water gevallen’ en hij verbleef bij zijn ouders. In werkelijkheid vloog hij op 5 februari 2024 alsnog naar Azië en draaide daar als DJ. De werkgever ontdekte dit via Instagram en ontsloeg hem op staande voet. De vraag was of dit liegen over de vakantie en het verrichten van arbeid tijdens ziekte voldoende was voor een ontslag op staande voet. De kantonrechter vond van wel. Het ontslag bleef in stand.
De les: vakantie opnemen tijdens ziekte mag. Misleiding en het verrichten van arbeid tijdens ziekte, kan echter leiden tot een geldig ontslag op staande voet.
Vervallen verlofdagen? Vergeet de informatieplicht niet
In een andere zaak wilde een langdurig zieke werknemer vakantiedagen. De werkgever weigerde dit, met als argument dat de wettelijke verlofdagen waren vervallen. De rechter oordeelde anders: wettelijke verlofdagen vervallen alleen als de werknemer in staat was deze op te nemen én als de werkgever hem tijdig en duidelijk op zijn vakantierechten en het naderende verval daarvan heeft gewezen. In dit geval was dat laatste niet gebeurd. Er was geen contact gezocht en de werknemer was niet gestimuleerd om vakantie op te nemen. Gevolg: de vakantiedagen moesten alsnog worden uitbetaald.
De les: een werkgever moet de werknemer actief en aantoonbaar informeren én stimuleren om vakantiedagen op te nemen, ook tijdens ziekte. Doet hij dat niet, dan vervallen de wettelijke vakantiedagen niet.
Verlofregistratie – informele afspraken kunnen duur uitpakken
Een werknemer werd verweten dat zij 307 uur (!) verlof had opgenomen zonder dit vooraf aan te vragen en correct te registreren. Volgens de werkgever was er sprake van misleiding door frauduleus handelen. De werkgever vroeg de rechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden vanwege verwijtbaar handelen. De vraag was of het niet registreren van verlof zó ernstig was, dat ontslag gerechtvaardigd was. De rechter ging daar niet in mee. De werknemer mocht verlof achteraf registreren, want zij werkte al jaren binnen een informele tijd-voor-tijd regeling waarbij verlof achteraf werd goedgekeurd door haar leidinggevende en geregisteerd. Omdat de werkgever deze praktijk nooit had tegengehouden, kon hij haar achteraf niets verwijten.
De les: zorg voor duidelijke, actuele en schriftelijke afspraken over verlofregistratie. Informele werkwijzen kunnen juridische bindend worden als je deze jarenlang accepteert.
Tot slot
Vakantie is voor ontspanning – niet voor juridische stress. Werkgevers doen er goed aan om vakantieverlof correct te administreren, vakantiedagen bij te houden, en afspraken rondom verlofregistratie zwart op wit te zetten. Zo voorkom je verrassingen bij de rechter. Vragen over vakantieverlof, verlofregistratie of ontslag op staande voet? Neem gerust contact op met Charlotte Koopman, Dunya van der Mark of één van onze andere arbeidsrechtspecialisten.
Bronnen:
Uitspraak 1: Rechtbank Limburg 21 juni 2024, ECLI:NL:RBLIM:2024:3820
Uitspraak 2: Rechtbank Noord-Holland 14 februari 2025, ECLI:NL:RBNHO:2025:1557
Uitspraak 3: Rechtbank Gelderland 1 november 2024, ECLI:NL:RBGEL:2024:7776
De inhoud van deze blog is actueel op de datum van publicatie, maar het recht is voortdurend in beweging. Voor de meest recente juridische inzichten, neem gerust contact op met ons kantoor via [email protected] of 020 – 676 2500.