Home » Vakantiehuis gekocht? Let op!

Vakantiehuis gekocht?
Let op!

Verschil tussen VvE en beheersvereniging.

beheersvereniging

Deze zomer stonden de kranten er vol mee: particulieren storten zich massaal op recreatiewoningen. Daar hebben de coronacrisis en de sterk groeiende vastgoedmarkt ongetwijfeld mee te maken. De NVM publiceerde in juni 2021 een rapport waarin stond dat in 2020 70% meer recreatiewoningen in Nederland waren verkocht ten opzichte van 2019. Wanneer je een woning op een vakantiepark koopt, dan krijg je te maken met een beheersvereniging. Deze vereniging lijkt op een VvE, maar is tóch anders. Lees meer hierover in deze blog.

Beheersvereniging
Een beheersvereniging regelt vaak alles rondom zaken die iedereen op het vakantiepark gebruikt. Denk hierbij aan de entree, het zwembad en het maaien van het gras. Alle leden van de beheersvereniging betalen een bijdrage in de kosten. Juridisch gezien is een beheersvereniging een gewone vereniging in de zin van de wet. Vergelijkbaar met (bijvoorbeeld) een sportvereniging. Hierin ligt een belangrijk verschil met een VvE. Een VvE heeft namelijk een aparte plaats in de wet. Daarvoor gelden bijzondere regels. Een belangrijke regel is dat de VvE een kwalitatief lidmaatschap kent. Dat betekent dat je automatisch lid bent -en blijft- van een VvE.

Kersverse eigenaren van een recreatiewoning op een vakantiepark worden vaak via de koopovereenkomst gebonden aan de beheersvereniging. Meestal is bepaald dat de koper verplicht is om lid te worden van de beheersvereniging en de bijdrage aan de beheersvereniging moet betalen. Het lidmaatschap van de beheersvereniging is, anders dan bij een VvE, wél opzegbaar. Moet je na opzegging nog steeds de bijdrage betalen? Daarover oordeelde het Gerechtshof Den Bosch onlangs.

Betalen beheersvergoeding na opzegging
In deze zaak had iemand een vakantievilla in een vakantiepark gekocht. Het lidmaatschap en de betalingsverplichting waren via de koopovereenkomst doorgegeven aan de koper. De koper wilde echter geen lid zijn van de beheersvereniging en zegde het lidmaatschap op. Daarna ontstond discussie over de betalingen. Het Hof bepaalde dat de man niet langer hoefde te betalen voor de “zuivere lidmaatschapkosten”. Dit waren, in deze zaak, kosten voor het organiseren van ledenvergaderingen en het bijhouden van het ledenregister. Het niet-lid heeft daar niets aan. Het Hof zei wel dat kosten “ten behoeve van exploitatie, onderhoud en beheer” alsnog bij niet-leden in rekening gebracht konden worden.

Conclusie
Heb je een recreatiewoning, vakantievilla of ander huisje op een vakantiepark gekocht en/of vragen over de beheersvereniging? Neem dan gerust contact op met Eveline Speich. Ook voor vragen over de ‘reguliere’ VvE kan je bij haar terecht.

Bron:
Hof Den Bosch d.d. 27 juli 2021, ECLI:NL:GHSHE:2021:2358

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2021-09-03T07:42:28+00:00september 3, 2021|Eveline Speich|Reacties uitgeschakeld voor Vakantiehuis gekocht? Let op!
Ga naar de bovenkant