Werknemer gewond tijdens bedrijfsuitje: werkgeversaansprakelijkheid?

Inhoudsopgave

werkgeversaansprakelijkheid

Werkgevers zijn primair verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden in een onderneming. Als een werknemer een ongeluk krijgt of schade oploopt, dan kán de werkgever daarvoor aansprakelijk zijn. Dit is het geval wanneer de werkgever haar zorgplicht schendt. We schreven eerder al over huis- tuin- en keukenongelukken op de werkvloer die niet onder deze verantwoordelijkheid vallen. Dit keer bespreken we een zaak waar wél sprake was van werkgeversaansprakelijkheid.

Het ongeval

Het hoveniersbedrijf waar de werknemer werkte, bestond 25 jaar. Zij vierden dit jubileum tijdens een bedrijfsuitje in Utrecht, buiten de bedrijfslocatie. De tuin van de feestlocatie grensde aan een kademuur. Daaronder was nog een lager liggende steiger. Na middernacht ontstond een “onsamenhangende stoeipartij”. De werknemer en twee collega’s kwamen tijdens deze stoeipartij steeds dichter bij de kademuur terecht. Een vierde collega heeft uiteindelijk de drie ‘stoeiers’ geduwd, waardoor zij van de kademuur afvielen. De werknemer brak daarbij zijn enkel, kuit en middenvoetsbeentjes en later bleek ook nog sprake van een liesbreuk. Hij stelde de werkgever aansprakelijk.

Wat vond de rechter?

De kantonrechter stelde vast dat deelname aan het bedrijfsuitje op zichzelf geen verplichting was, maar door de werknemers in ieder geval als een ‘sociale verplichting’ werd ervaren. Het bedrijfsuitje buiten de normale werkvloer had een voldoende band met het werk en viel daarom onder het bereik van artikel 7:658 BW (werkgeversaansprakelijkheid). Was de zorgplicht van de werkgever geschonden? Ja, zei de kantonrechter. Adequaat toezicht had het ongeval kunnen voorkomen. Er was niemand die de verantwoordelijkheid had toen de werknemers, na middernacht, vrij drank konden blijven pakken en bij een nabij gelegen gevaarlijke kademuur terecht kwamen.

Eigen schuld en schade

Het beroep op eigen schuld hield geen stand. De lat hiervoor ligt hoog. Daarvan zou alleen sprake kunnen zijn indien het ongeval tevens aan een mate van opzet of grove schuld van de werknemer te wijten zou zijn. Daarvan was geen sprake. Dit betekende dat de werkgever aansprakelijk was voor het ongeval en de daaruit voortvloeiende schade.

Tot slot

Vragen over werkgeversaansprakelijkheid? Neem gerust contact op met Bo Holthinrichs, Charlotte Koopman of één van onze andere specialisten.

Bronnen:
Rechtbank Midden-Nederland 13 november 2024, ECLI:NL:RBMNE:2024:6380
https://dekoningvergouwen.nl/huis-tuin-keukenongeluk-op-de-werkvloer/

De inhoud van deze blog is actueel op de datum van publicatie, maar het recht is voortdurend in beweging. Voor de meest recente juridische inzichten, neem gerust contact op met ons kantoor via [email protected] of 020 – 676 2500.

Deel deze blog: