Home » Werknemer in detentie, wat nu?

Werknemer in detentie, wat nu?

Wat zijn de (ontslag) mogelijkheden?

Het kan gebeuren. Een werknemer in detentie. Hoe ga je daarmee om als werkgever? Detentie kan een grond voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst opleveren. De detentie moet dan zodanig zijn dat van een werkgever in redelijkheid niet kan worden verwacht het dienstverband te laten voortduren. Dingen die meewegen volgens de rechter: de zwaarte van het delict, de duur van de gevangenisstraf, de wijze waarop dit afstraalt op werkgever, de impact die de detentie heeft op de organisatie van werkgever, de leeftijd van werknemer, de duur van het dienstverband en de arbeidsmarktpositie van werknemer. In deze blog diverse voorbeelden uit de rechtspraak van werkgevers met een werknemer in detentie.

Werknemer in detentie: in Slovenië
De eerste zaak betrof een werknemer die sinds 2021 in dienst was als operator. Hij meldde zich ziek, waarna het de werkgever niet meer lukte om contact te krijgen. Een maand na de initiële ziekmelding werd duidelijk dat de werknemer in Slovenië in detentie zat, omdat hij “twee illegale mensen zou hebben geholpen de grens over te steken”. De werkgever stopte met de loonbetaling. Toen de werkgever geen verdere informatie meer ontving, vroeg hij de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden op de h-grond (restgrond). Tijdens de zitting vertelde de vrouw van de werknemer dat de werknemer op 29 mei 2023 was veroordeeld tot een gevangenisstraf voor 1 jaar en 8 maanden wegens mensensmokkel.

Wat vond de rechter? Die verweet de werknemer de initiële, misleidende ziekmelding. Dat werkgeefster geen loon hoefde te betalen gedurende detentie, deed niet af aan het belang van werkgeefster bij beëindiging. Het ontbindingsverzoek werd toegewezen onder toekenning van de transitievergoeding (€ 2.022,99).

Werknemer in detentie: misbruik naam werkgever
Dan de werknemer van de Jumbo Supermarkt die al sinds 1999 in dienst was als Proces Specialist. In de zomer van 2022 werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar wegens deelname aan een criminele organisatie die zich bezighield met cocaïne en witwassen. De supermarkt wilde een ontbinding op de h-grond en anders op de g-grond (verstoorde arbeidsverhouding). De zaak had in de media nogal wat aandacht gekregen en de werknemer had zichzelf binnen de criminele organisatie de bijnaam “Jumbo” toegeëigend. Dat was natuurlijk zeer onprettig voor de werkgever. De rechter begreep de werkgever helemaal en beëindigde op de h-grond. Na de gevangenisstraf zou geen vertrouwen meer bestaan in een verdere samenwerking. Deze werknemer ontving geen transitievergoeding, vanwege de ernst van de misdrijven.

Werknemer in detentie: e-grond
De e-grond kan ook worden ingezet. Dat bleek uit een uitspraak van de kantonrechter in Limburg. Een hovenier werd in het bijzijn van zijn leidinggevende gearresteerd. Pas na een half jaar kwam de werkgever erachter dat hij was veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden. De werknemer had de werkgever niet durven bellen. De werknemer gaf via een advocaat aan, na de detentie weer aan de slag te willen. De werkgever wilde een ontbinding op de e-grond. Waarom? Omdat sprake was van een zedendelict met een minderjarige. Het zedenvergrijp stond iedere verdere samenwerking tussen werknemer en zijn collega’s in de weg (die wilden niet langer samenwerken). Daarnaast vormde de veroordeling ook een serieuze belemmering om werknemer bij klanten (en diens kinderen & kleinkinderen) te werk te stellen. De rechter ontbond de arbeidsovereenkomst op de e-grond, zonder transitievergoeding.

Tot slot
Voor een werknemer in detentie hoeft geen loon te worden betaald. Het ‘niet kunnen werken’ valt voor rekening en risico van de werknemer. Vervolgens is de h-grond een goede ontslaggrond. Is sprake van ernstig verwijtbaar gedrag of een verstoorde arbeidsverhouding, dan kunnen die gronden ook worden bekeken. Ontslag op staande voet is over het algemeen niet raadzaam, omdat detentie op zichzelf geen dringende ontslagreden is en de onverwijldheid hierbij ook een rol kan spelen. Vragen over een werknemer in detentie? Neem gerust contact op met Charlotte Koopman, Michel Heijlaerts of één van onze andere specialisten.

Bronnen:
Rechtbank Zeeland-West-Brabant 28 juni 2023, ECLI:NL:RBZWB:2023:4822
Rechtbank Rotterdam 28 oktober 2022, ECLI:NL:RBROT:2022:9767
Rechtbank Limburg 7 oktober 2021, ECLI:NL:RBLIM:2021:8216

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2023-07-21T13:29:28+02:00juli 21, 2023|Arbeidsrecht, Charlotte Koopman|0 Reacties

Over de auteur:

Ga naar de bovenkant