Werknemer of zzp-er? Voor veel ondernemers is het niet altijd duidelijk wat het onderscheid tussen werknemers en zzp-ers precies inhoudt. En dat onderscheid is sinds 1 januari 2025 natuurlijk van groot belang, nu de Belastingdienst scherp in de gaten houdt wie wel en niet in loondienst werkt. In deze blog antwoord op de vraag: hebben we te maken met een werknemer of toch een zzp-er?
Werknemer of ZZP-er? #1
Een beveiligingsmedewerker ging op 15 september 2023 een overeenkomst van opdracht aan met een bedrijf. De overeenkomst werd aangegaan voor één jaar waarbij de medewerker werkte als zzp-er via zijn eenmanszaak. In juni 2024 deed de Belastingdienst een boekenonderzoek bij de zzp-er en concludeerde dat sprake was van een arbeidsovereenkomst. Het bedrijf verlengde vervolgens de overeenkomst niet. De zzp-er liet het hier niet bij zitten en stapte naar de rechter. Hij vorderde o.a. een transitievergoeding, uitbetaling van vakantiedagen en vakantiegeld, omdat sprake was van een arbeidsovereenkomst en geen opdrachtovereenkomst.
Wat vond de rechter?
De rechter was het met de Belastingdienst en zzp-er eens. De zzp-er voerde gedurende een jaar uitsluitend werk voor het bedrijf uit. Het werk was volledig ingebed in de organisatie. De rechter vond tevens dat de beveiliger geen commercieel risico liep en zich niet als ondernemer gedroeg. De rechter keek naar de feitelijke situatie: de organisatie en diens vertegenwoordigers bepaalden alles– van werktijden tot instructies en toezicht. De les? Zelfs als papieren zeggen dat je een zzp-er bent, dan kan de feitelijke situatie ervoor zorgen dat je toch als werknemer wordt aangemerkt. In dit geval kostte het de organisatie ongeveer € 10.000,- aan loon en vergoedingen.
Werknemer of ZZP-er? #2
Dan de ‘zzp’-chauffeur die 3 weken voor een bedrijf werkte onder naam van zijn eenmanszaak. De chauffeur stuurde een factuur, maar het bedrijf betaalde slechts een deel van het bedrag. Het resterende bedrag werd verrekend met schade die was ontstaan toen de chauffeur tot twee keer toe met de vrachtwagen in een greppel reed. De chauffeur vond dat hij eigenlijk een werknemer was en dus niet aansprakelijk was voor de schade.
Wat vond de rechter?
De rechter keek naar de Deliveroo-criteria en 7:610 BW (is er sprake van loon, arbeid en gezag?). De chauffeur kon en liet zich soms vervangen door een ander. Ook had de chauffeur de vrijheid opdrachten af te wijzen. Het element van de verplichting om arbeid te verrichten, ontbrak. Ook ontbrak een gezagsverhouding. Kortom, geen arbeidsovereenkomst. De schade mocht verrekend worden met de facturen voor de chauffeurswerkzaamheden.
Tot slot
De feitelijke situatie is bepalend. Die wordt beoordeeld aan de hand van de Deliveroo-criteria. Heb je twijfels over een specifiek geval? Neem dan gerust contact op met Charlotte Koopman, Dunya van der Mark of één van onze andere arbeidsrechtspecialisten.
Bronnen:
- Rechtbank Zeeland- West-Brabant 4 december 2024, ECLI:NL:RBZWB:2024:8316
- Rechtbank Noord-Holland 10 december 2024, ECLI:Nl:RBNHO:2024:12435
Meer lezen over dit onderwerp?
https://dekoningvergouwen.nl/wie-heeft-vragen-over-zzp/
https://dekoningvergouwen.nl/nederland-ervaart-stormachtige-zzp-herfst-inmiddels-zes-moties-aangenomen/
De inhoud van deze blog is actueel op de datum van publicatie, maar het recht is voortdurend in beweging. Voor de meest recente juridische inzichten, neem gerust contact op met ons kantoor via [email protected] of 020 – 676 2500.