Bijna elk bedrijf heeft wel een zakelijke groepsapp. Meestal gebruikt voor korte mededelingen (“de lunch staat klaar”) of een felicitatie van een jarige collega. Het blijft echter een zakelijke omgeving, waar iedereen zich ook zodanig dient te gedragen. Soms gaat dit toch mis, zoals de werknemer die zijn baas uitschold in de zakelijke groepsapp. We beschrijven diverse uitspraken in deze blog. Ter lering en vermaak.
Zakelijke groepsapp 1: werkgever uitschelden
Een werknemer was sinds 1995 in dienst bij wereldwijde verhuurder van machines, kranen en ander (groot) materieel voor on- en offshore constructiewerkzaamheden. De eigenaar deelde eind november 2023 mee dat het bedrijf zou worden opgeheven per 31 maart 2024. In de zakelijke groepsapp stelde de werknemer voor om nog een laatste kerstfeest te organiseren. De werkgever reageerde hier niet op. De werknemer heeft zich vervolgens in de groepsapp behoorlijk laten gaan. Onder andere dat de werkgever een klootzak was, dat hij geen reet om zijn werknemers gaf en dat het een lul was. Toen volgde ontslag op staande voet, wegens “uw berichten in de Whatsappgroep. De aantijgingen en scheldwoorden die u gebruikt, geven aan dat een werkbare situatie tussen u en mij niet langer mogelijk is. Uw grensoverschrijdende gedrag binnen de whatsappgroep waar alle medewerkers in mee kunnen lezen, is onacceptabel.”
Wat vond de rechter?
Het stond vast dat de geuite beledigingen in de zakelijke groepsapp volstrekt ongepast waren. Toch werd het ontslag op staande voet als té zwaar beoordeeld. Van belang was het (goede) dienstverband van ruim 28 jaren. De werknemer kreeg een vergoeding wegens onregelmatige opzegging van 4 maanden (€ 18.339,70 bruto) en de transitievergoeding van € 43.685 bruto toegewezen. Ook maakte hij nu aanspraak op een WW-uitkering.
Zakelijke groepsapp 2: collega’s opruien
Dan de werknemer die in de clinch lag met zijn werkgever over de hoogte van zijn salaris. Hij richtte speciaal een groepsapp op, om zijn collega’s te bewegen ook in actie te komen voor loonsverhoging. De werknemer was in zijn contact met (ex-)collega’s opruiend. Een collega verklaarde dat de werknemer zei de werkgever “kapot te willen maken”. De groepsapp had een beledigende naam. Als afbeelding van de groep werd een foto van de directeur gebruikt, waarbij expliciet werd ingezoomd op diens scheve tand. De werkgever stapte naar de rechter voor ontslag, wegens deze ‘hetze’.
Wat vond de rechter?
Door o.a. een beledigende naam en groepsfoto te kiezen en door bij de start van het appgesprek ‘hier we go’ te zeggen, had werknemer het initiatief genomen tot en bijgedragen aan de nare sfeer. Werknemer heeft de verhoudingen op scherp gezet en daardoor ernstig verwijtbaar gehandeld. Wat volgde was ontslag, zonder enige vergoeding.
Zakelijke groepsapp 3: heeft de groep verlaten
Kan het verlaten van de zakelijke groepsapp rechtsgevolgen hebben? Als een werknemer de appgroep verlaat, kan dat een indicatie zijn van ontslagname? De rechter sprak zich hierover uit in een zaak van een zelfstandig kok. Op enig moment was de werknemer tijdens het werk boos naar huis gegaan en heeft hij de groepsapp verlaten. De werkgever stuurde daarop een mail dat hij dit beschouwde als een ontslagname. De rechter stelde echter vast dat de arbeidsovereenkomst niet op een rechtsgeldige wijze was beëindigd, omdat de werknemer niet schriftelijk had ingestemd met de opzegging.
Tot slot
Vragen over deze blog? Neem gerust contact op met Dunya van der Mark, Demi op den Velde of één van onze andere specialisten.
Bronnen:
Rechtbank Zeeland-West-Brabant 30 mei 2024, ECLI:NL:RBZWB:2024:3623
Rechtbank Rotterdam 15 november 2021, ECLI:NL:RBROT:2021:13405
Rechtbank Midden-Nederland 16 november 2022, ECLI:NL:RBMNE:2022:4609
De inhoud van deze blog is actueel op de datum van publicatie, maar het recht is voortdurend in beweging. Voor de meest recente juridische inzichten, neem gerust contact op met ons kantoor via [email protected] of 020 – 676 2500.