Ook in 2024 hebben we tientallen blogs (71 om precies te zijn) gepubliceerd over de meest uiteenlopende, juridische onderwerpen. Zoals te doen gebruikelijk, geven we aan het eind van ieder jaar een handig overzicht van de best gelezen blogs. Wellicht heb je een interessante gemist. En dan is het misschien ook leuk om direct even een kijkje te nemen op de fonkelnieuwe kantoorwebsite van DKVA. Daar gaan we fris 2025 mee in.
Gedeelde eerste plaats: nepziekmeldingen en aanzeggen
De best gelezen blog van 2024 betreft een gedeelde eerste plaats. We zien precies evenveel clicks voor ‘Nepziekmelding? Wat als een werkgever twijfelt?’ en ‘Alles over aanzeggen’. Nepziekmelding ging over een werknemer die op staande voet werd ontslagen, omdat hij kort na een ziekmelding (wegens een burn-out) een concert had bezocht. De werkgever twijfelde vanaf het eerste moment al aan de ziekmelding. In deze blog wordt duidelijk uitgelegd hoe dat juridisch moet worden aangepakt.
De andere nummer 1 blog laat zien dat ieder jaar veel rechtszaken worden gevoerd over het onderwerp ‘aanzegging’. Denk aan discussies over een te late aanzegging, een vergeten aanzegging of het schriftelijkheidsvereiste. In deze blog staat alles duidelijk op een rij.
Vakantiedagen bijhouden: wiens verantwoordelijkheid?
De tweede plaats gaat naar de blog ‘Vakantiedagen bijhouden: werkgever of werknemer’. Want of je nou doorwerkt tijdens de kerstperiode of lekker geniet van een paar vrije dagen, iemand moet de administratie rondom de vakantiedagen bijhouden. Is dat de werkgever of de werknemer? En waar liggen de risico’s bij een slordige of een ontbrekende verlofadministratie? In deze blog een paar sprekende voorbeelden uit de rechtspraak én 3 actiepunten voor iedere werkgever.
Thuiswerken, een recht?
De derde plek is voor de blog waarin wordt ingegaan op de werkgever die de werknemer terug naar kantoor wil. Want hoe zit het juridisch gezien met thuiswerken anno 2024/2025? Kan een werknemer die al jaren thuiswerkt toch worden verplicht om terug naar kantoor te komen? Spoiler alert: ja, dat kan. Lees in deze blog hoe dat zit.
ZZP: wat moet je ermee?
Uiteraard zijn de blogs over het onderwerp ZZP ook veel gelezen. Het is onrustig op dit gebied, nu vanaf 1 januari 2025 weer wordt gehandhaafd door de Belastingdienst op schijnzelfstandigheid. ‘Wie heeft vragen over ZZP?‘ is dan ook de laatste van deze top 5. Een veelgestelde vraag is immers: wanneer is iemand werknemer en wanneer is iemand zelfstandige? In deze blog twee voorbeelden waar de rechter de knoop kordaat doorhakte.
Tot slot
Zoals gezegd, gaat DKVA 2025 in met een spiksplinternieuwe kantoorwebsite. We nodigen je dan ook van harte uit om even een kijkje te nemen.
Fijne feestdagen en tot volgend jaar.