Uitzendbranche
Liever direct contact opnemen?
Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog
De vaste baan heeft aan populariteit ingeboet. Bijna een derde van de beroepsbevolking geniet inmiddels een flexibel arbeidscontract. De toenemende behoefte aan flexwerkers is terug te zien in de uitzendbranche. Jaarlijks gaan zo’n 700.000 uitzendkrachten aan het werk. Daarmee is de uitzendbranche de grootste werkgever van Nederland.
Met de Wet Arbeidsmarkt in Balans (2020) is van overheidswege gepoogd om een doorgeslagen flexibilisering van de arbeidsmarkt tegen te gaan en de solidariteit naar de werkvloer terug te brengen: door naar gelijke beloning voor hetzelfde werk te streven, werknemers met een flexibel contract een betere bescherming te bieden en het ontslagrecht eerlijker en goedkoper te maken. Flexwerkers krijgen bovendien eerder recht op een vast contract.
Voor de uitzendbranche blijven uitzonderingen bestaan. De eerste anderhalf jaar van het dienstverband kan een uitzendkracht betrekkelijk eenvoudig worden weggestuurd, want de uitzend-CAO maakt het mogelijk werknemers gedurende anderhalf jaar te binden aan het zogenoemde ‘uitzendbeding’: einde opdracht betekent ook einde uitzendovereenkomst. En door de uitbreiding van de ‘ketenbepaling’ kunnen uitzendbureaus hun personeel zes tijdelijke contracten in vier jaar bieden voordat een vast dienstverband ingaat, terwijl reguliere werkgevers aan een termijn van drie losse contracten in drie jaar zijn gebonden.
Helaas vindt in de uitzendbranche nog altijd uitbuiting en ontduiking plaats. De Koning Vergouwen Advocaten treedt geregeld op voor de sociale partners binnen de uitzendbranche die de CAO’s handhaven. Dit leidde na honderden toewijzende vonnissen en tientallen arresten ook tot meerdere uitspraken bij de Hoge Raad. Wij zijn betrokken bij de uitzendbranche; niet alleen in de rol van waakhond, maar ook als opleider. Sinds enige jaren verzorgen we colleges voor de Artra, een opleidingsinstituut voor uitzendondernemers. Ook worden wij vanwege onze specialistische kennis van de complexe wet- en regelgeving en de verschillende CAO’s dikwijls geraadpleegd door de branche, omdat de meeste uitzendbureaus verplicht zijn hun uitzendkrachten een beloning te bieden die gelijk is aan die op de betreffende werkvloer (sinds 2015).
Als experts in flexibele arbeid zijn onze advocaten en juristen van harte bereid mee te denken over toekomstige ontwikkelingen: hoe kunnen uitzendbureaus hun opdracht blijven vervullen om flexibele, maar toch gekwalificeerde, geschoolde, eerlijk betaalde en gelukkige werknemers te leveren tegen een concurrerende kostprijs?
Neem voor vragen gerust contact op met Michiel Vergouwen, Michel Heijlaerts of één van onze andere specialisten.
Vragen over deze branche?
Neem dan contact op met één van onze specialisten.
Op de hoogte blijven?
Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.