Home » Emotioneel ontslag nemen, hoe zit dat juridisch?

Emotioneel ontslag nemen, hoe zit dat juridisch?

Is het ontslag wel rechtsgeldig?

ontslag nemen

Als een werknemer zelf ontslag neemt, is dit dan automatisch rechtsgeldig? Nee. Een werkgever moet nagaan of het écht is wat de werknemer wenst. De werkgever moet een ‘duidelijke en ondubbelzinnige verklaring’ van de werknemer krijgen. Ook moet worden gewaarschuwd voor de consequenties van de ontslagname, zoals het verlies van het recht op een WW-uitkering. Ontslag nemen in een emotionele toestand kan de situatie ingewikkeld maken. Afgelopen zomer zijn weer veel uitspraken gedaan over werknemers die zelf ontslag namen en daar later op terug kwamen. Lees in deze blog wat de rechter ons leert.

Emotionele directiesecretaresse
Een directiesecretaresse trad op 15 januari 2024 in dienst. Al na 2 (!) dagen wilde ze zelf ontslag nemen. De werkgever vroeg haar na te denken over dit besluit. Later die dag hebben partijen weer met elkaar gebeld. De werknemer herhaalde dat zij wilde stoppen. Partijen spraken af het de volgende dag op kantoor te bespreken. Op 18 januari 2024 volgde een gesprek. De werknemer wilde nog steeds per direct ontslag nemen. Dat is goed, dacht de werkgever.

Bij de rechter zei de werknemer echter wat anders. De opzegging zou zijn gedaan als gevolg van een paniektoestand/ posttraumatische stressstoornis. Zij wilde terug in dienst, een ziekmelding én een consult bij een bedrijfsarts. De rechter ging hier niet in mee. De werkgever had haar voldoende tijd gegund om de opzegging te overdenken. Ook was ze meermaals gewaarschuwd voor de gevolgen. De werknemer was in 3 gesprekken verspreid over 2 dagen ‘duidelijk en ondubbelzinnig’ geweest.

Boze automonteur
Een automonteur was voor bepaalde tijd in dienst. Op enig moment appte de werknemer: “Dit is al de zoveelste hoofdpijn…nu ben ik er echt klaar mee! Heb wel betere dingen te doen dan dit… kom je busje maar halen, ik stop ermee!” Dit was twee maanden voordat zijn contract afliep. De werkgever gaf aan dat hij wilde dat de werknemer doorwerkte tot het einde van het dienstverband. Hij wees tevens op de gevolgen van zelf ontslag nemen. De volgende dag stuurde de werkgever een link van een website van de Rijksoverheid over zelf ontslag nemen en vroeg nogmaals of de werknemer terugkwam. De werknemer appte: “Vriend…ik gaat jou blokken, en je verhaaltje boeit mij niet…ik lees niet eens. Ik hoef geen laatste mogelijkheden…of snap je dat nog steeds niet?”

Bij de rechter stelde de werknemer vervolgens dat hij geen ontslag had willen nemen. Hij eiste loondoorbetaling en een transitievergoeding. De rechter las alle appberichten en vond dat de werknemer duidelijk en ondubbelzinnig had verklaard dat hij zijn dienstverband wilde beëindigen. Mocht de werkgever hier ook op vertrouwen? Ja, door de volharding van de werknemer had de werkgever de onderzoeks- en informatieplicht niet geschonden.

Overbelaste elektromonteur
De werknemer in deze zaak was sinds 2016 in dienst. Hij was veel ziek geweest. Toen hij weer fulltime werkte, werd hij opnieuw opgenomen in het ziekenhuis met hartklachten. De volgende ochtend was de werknemer weer op het werk. Die middag vond een voortgangsgesprek plaats. In het gesprek kwam ter sprake dat de werknemer vaak te laat was en dat collega’s hem ongemotiveerd vonden. De werknemer is vervolgens opgestaan en heeft per direct zijn baan opgezegd. Een collega die aanwezig was, vroeg of werknemer dat echt bedoelde en of hij zich bewust was van de consequenties. De werknemer heeft op LinkedIn vermeld op zoek te zijn naar ander werk, zijn bedrijfsbus ingeleverd én afscheid genomen van collega’s.

Bij de rechter gaf de werknemer aan dat hij vanuit een emotionele opwelling handelde. Tijdens zijn ziekteperiode had de werkgever een arbeidsdeskundig rapport gehad, waarin stond dat de werknemer beperkt was in het uiten van gevoelens en het omgaan met conflicten. De werkgever had de volgende dag in een rustig gesprek moeten peilen of een afscheid echt was wat werknemer wilde. De werkgever mocht hier niet op de opzegging vertrouwen, aldus de rechter.

Tot slot
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Werkgevers doen er goed aan duidelijke vragen te stellen bij werknemers die zelf ontslag nemen. Het is verstandig hier meermaals -op verschillende momenten- op terug te komen. Bevestig de ontslagname schriftelijk en trek bij twijfel aan de bel. Vragen over werknemers die zelf ontslag nemen? Neem gerust contact op met Michiel Vergouwen, Dunya van der Mark of één van onze andere specialisten.

Bronnen:
Rechtbank Zeeland-West-Brabant 30 juli 2024, ECLI:NL:RBZWB:2024:5330
Rechtbank Noord-Holland 9 juli 2024, ECLI:NL:RBNHO:2024:6891
Rechtbank Overijssel 18 juni 2024, ECLI:NL:RBOVE:2024:3518

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2024-08-23T16:25:54+02:00augustus 23, 2024|Arbeidsrecht, Michiel Vergouwen|Reacties uitgeschakeld voor Emotioneel ontslag nemen, hoe zit dat juridisch?
Ga naar de bovenkant