Home » Statutair bestuurder ontslagen snel na aanstelling

Statutair bestuurder ontslagen snel na aanstelling

Tegenstrijdige voorbeelden uit de rechtspraak.

Statutair bestuurder ontslagen

Het was opvallend. In Overijssel werd een statutair bestuurder ontslagen binnen vier maanden na zijn aanstelling. Dit was volgens de rechtbank aldaar te snel, omdat een redelijke grond ontbrak. De Rechtbank in Leeuwarden oordeelde juist dat een andere algemeen (statutair) directeur vier maanden na zijn indiensttreding wél mocht worden ontslagen, omdat “duidelijk sprake was een mismatch”. Beide zaken zijn interessant om even nader onder de loep te nemen.

Ontslag AvA = ontslag als werknemer
Voorop staat dat wanneer een statutair bestuurder door een AvA (Algemene Vergadering van Aandeelhouders) ontslagen wordt, daarmee in beginsel ook direct zijn arbeidsovereenkomst eindigt. Daarvoor is geen toestemming (meer) nodig van de rechter of het UWV. Als een geldige en voldragen arbeidsrechtelijke reden voor het ontslag ontbreekt, dan kan een statutair bestuurder zijn baan niet terug claimen. Wél kan hij een (billijke) vergoeding vorderen.

Vier maanden te snel: geen geldige redelijke grond voor ontslag
De statutair directeur in de eerste kwestie werd op 20 december 2022 benoemd tot CFO en statutair bestuurder. Enkele maanden later ontving deze statutair bestuurder een mail met een uitnodiging voor een AvA. Op de agenda: zijn eigen ontslag. Tijdens de AvA (waar hij niet naartoe is gegaan) werd hij inderdaad ontslagen als bestuurder, omdat hij “niet in staat was om de verwachtingen waar te maken”. De ontslagen bestuurder stapte naar de rechter voor een billijke vergoeding van maar liefst € 150.000,-, omdat hij zonder redelijke grond was ontslagen.

Wat vond de rechter?
De kantonrechter vond het vreemd dat binnen een tijdsbestek van vier maanden in april 2023 het besluit werd genomen om alweer afscheid te nemen. Het bleef tevens onduidelijk welke veranderingen precies werden verlangd van de ontslagen bestuurder. Een redelijke grond voor ontslag werd niet geconstateerd, hetgeen leidde tot vaststelling van een billijke vergoeding. Deze was alleen niet € 150.000,-. De kantonrechter ging ervan uit dat een rechtsgeldige route tot ontslag nog vier maanden had geduurd. Die maanden werden gecompenseerd met € 37.500,-.

Vier maanden niet te snel: wel geldige redelijke grond voor ontslag
Dan het bedrijf op het gebied van webdevelopment en onlinemarketing. Zij namen per 1 september 2022 een algemeen directeur aan, op basis van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Ook deze werd benoemd tot statutair bestuurder. In een gesprek op 16 januari 2023, wederom slechts vier maanden later, lieten de eigenaren aan de werknemer weten dat sprake was van een mismatch. Zijn output was te laag en er bestond onvoldoende draagvlak om verder samen te werken. De rechter werd om ontslag gevraagd wegens disfunctioneren en/of een verstoorde arbeidsverhouding.

Wat vond de rechter?
De kantonrechter vond dat geen sprake was van disfunctioneren. De werknemer was hier nimmer formeel op gewezen. De verstoorde arbeidsverhouding stond wél vast, aldus de rechter. Hiervoor was voldoende dat het voltallige bestuur en het kernteam het vertrouwen in de werknemer hadden opgezegd. Zij hadden daarbij te kennen gegeven dat wat hen betreft geen enkele basis meer bestond voor een vruchtbare samenwerking. De werknemer kreeg alleen een transitievergoeding mee, omdat de rechter geen verwijtbaarheid aan de kant van werkgever zag.

Tot slot
Wat bovenstaande voorbeelden vooral illustreren, is dat iedere zaak anders is. Wordt een statutair bestuurder ontslagen kan dit diverse juridische gevolgen hebben. Ben je een statutair bestuurder die wordt ontslagen of wil je als bedrijf een statutair bestuurder ontslaan? Neem voor raad en daad dan vooral contact op met Michiel Vergouwen of één van onze andere specialisten.

Bronnen:
Rechtbank Overijssel 11 augustus 2023, ECLI:NL:RBOVE:2023:3324
Rechtbank Noord-Nederland 12 juli 2023, ECLI:NL:RBNNE:2023:3375

Lees ook:
https://dekoningvergouwen.nl/ingewikkeld-ontslag-statutair-bestuurder

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2023-08-30T07:41:07+00:00augustus 30, 2023|Arbeidsrecht, Michiel Vergouwen|Reacties uitgeschakeld voor Statutair bestuurder ontslagen snel na aanstelling
Ga naar de bovenkant