Thuiswerken is anno 2025 volledig ingeburgerd. Corona ligt inmiddels ook al zolang achter ons, dat onze laatste blog over thuiswerken dateert van 2022. Hoog tijd voor een update, want hoe zit het juridisch met thuiswerken anno 2025? Er bestaat namelijk nog altijd geen wettelijk recht op thuiswerken. Dus (kantoor)personeel kan worden verplicht (vaker) naar kantoor te komen. Ook als een werknemer inmiddels al jaren thuis werkt? Lees het antwoord in deze blog.
Thuiswerkende werknemer
Recent oordeelde de rechter over een werknemer en werkgever die niet uit een conflict inzake thuiswerken kwamen. Met ontslag tot gevolg. De lessen uit dit conflict zijn nuttig voor iedereen.
Casus
Het betrof een werknemer van een notariskantoor (in dienst sinds 18 november 2020). Destijds was het natuurlijk corona voor en corona na. De eerste zes maanden van het dienstverband werkte deze werknemer volledig vanuit het kantoor in Utrecht. Vanaf december 2021 werd 100% vanuit huis gewerkt. Halverwege 2022 gaf de werkgever aan dat ze de werknemer toch wel terug naar kantoor wilde hebben. In ieder geval voor een paar dagen per week. De werknemer bleef echter volledig thuiswerken, tot aan een ziekmelding in maart 2023. Partijen kwamen opnieuw in conflict, onder meer vanwege de vraag of de re-integratie vanuit kantoor of vanuit huis moest plaatsvinden. Mediation mocht niet baten, waarna de werkgever naar de kantonrechter stapte met het verzoek de arbeidsovereenkomst te ontbinden vanwege een verstoorde arbeidsverhouding.
Wat vond de rechter?
De rechter stelde vast dat de arbeidsverhouding tussen partijen al geruime tijd voor de ziekmelding van werknemer was verstoord. Dit vanwege het conflict over thuiswerken. Beide partijen erkenden deze verstoring ook. De gesprekken daarover liepen al sinds 2022 en geen van beiden wilde inbinden. De werkgever wilde geen volledig thuiswerkende werknemer en de werknemer wilde niet af en toe naar kantoor. Aangezien mediation niet tot een oplossing had geleid, volgde ontbinding van de arbeidsovereenkomst op de g-grond. Het opzegverbod stond hieraan niet in de weg. De werknemer ontving een transitievergoeding van ongeveer € 5.000,-.
Thuiswerken anno 2025
Een werkgever mág dus van een werknemer verlangen om naar kantoor te komen. Ook als de werknemer gewend is aan het volledig thuiswerken. Dat het de arbeidsverhouding niet ten goede komt als dit gedwongen geschied, is het logische gevolg. Heb je te maken met een dergelijk conflict? Neem dan gerust contact op met Dorien Zwart, Demi op den Velde of één van onze andere specialisten.
Bronnen:
Rechtbank Midden-Nederland 22 juli 2024, ECLI:NL:RBMNE:2024:5717
https://dekoningvergouwen.nl/als-thuiswerken-niet-werkt
De inhoud van deze blog is actueel op de datum van publicatie, maar het recht is voortdurend in beweging. Voor de meest recente juridische inzichten, neem gerust contact op met ons kantoor via [email protected] of 020 – 676 2500.