Doorwerken na de AOW-leeftijd. Veel mensen doen het. Soms in extremen. Zo kwam recent in het nieuws dat een 96-jarige rechter in Amerika verplicht met pensioen moest. Deze vrouw nam haar levenslange benoeming net iets te serieus. Ook Rupert Murdoch werkte maar door en door tot hij in september 2023 bekend maakte op 92-jarige leeftijd te stoppen. Hoe zit het (juridisch) met doorwerken na de AOW-leeftijd in Nederland? In deze blog kort alle regels op een rijtje.
Automatisch einde arbeidsovereenkomst
De AOW-leeftijd is in 2023 ’66 jaar en 10 maanden’ en vanaf 2024 ’67 jaar’. In de meeste arbeidsovereenkomsten staat een beding opgenomen dat de arbeidsovereenkomst van rechtswege eindigt nádat de werknemer de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt. Dit kan zonder instemming van de werknemer en zonder toestemming van het UWV of de kantonrechter. Dit betekent dat de arbeidsovereenkomst automatisch stopt op de dag dat de werknemer deze leeftijd bereikt.
Wat zegt de wet?
Als dit beding niet in de arbeidsovereenkomst is opgenomen, dan geldt artikel 7:669 lid 4 BW. Met dit artikel kan je een arbeidsovereenkomst opzeggen wegens (of na) het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd door de werknemer. Dit kan wederom zonder instemming van de werknemer en zonder toestemming van het UWV of de kantonrechter. Er geldt dan wel een opzegtermijn van één maand. Let op! Indien je hiervan geen gebruik maakt en de werknemer werkt gewoon door na de AOW-gerechtigde leeftijd, dan loopt de arbeidsovereenkomst door voor onbepaalde tijd.
Geen transitievergoeding
Een werknemer die de AOW-leeftijd heeft bereikt (of daarna), krijgt geen transitievergoeding (zie art. 7:673 lid 7 sub b BW). Het idee achter een transitievergoeding is ‘een transitie van werk-naar-werk’. Een overbrugging naar het volgende salaris. Omdat de AOW-gerechtigde werknemer een AOW-uitkering (mogelijk aangevuld met pensioen) ontvangt, is een transitievergoeding overbodig. Aldus de Minister. Blijft een werknemer doorwerken na de AOW-leeftijd en volgt op enig moment ontslag, dan krijgt de werknemer evenmin een transitievergoeding.
Nieuwe arbeidsovereenkomst
Wanneer werkgever en werknemer samen afspreken dat de werknemer blijft doorwerken na de AOW-leeftijd, dan zal meestal een nieuwe arbeidsovereenkomst moeten worden afgesloten. Voor werknemers die de AOW-leeftijd hebben, gelden een paar andere regels dan voor werknemers die deze leeftijd nog niet hebben bereikt. De verschillen zijn:
- Ketenregeling; Er mogen maximaal 6 tijdelijke contracten worden aangegaan voor een periode van maximaal 4 jaar. Daarna is recht op een contract voor onbepaalde tijd.
- Doorbetaling bij ziekte; een zieke werknemer wordt niet langer 104 weken doorbetaald, maar 6 weken. Dit was vroeger 13 weken, maar sinds 1 januari 2023 nog maar 6 weken. Na deze 6 weken geldt niet langer het opzegverbod bij ziekte en is ontslag mogelijk. De re-integratieverplichtingen van de werkgever zijn minimaal, er hoeft geen plan van aanpak te worden opgesteld of passend werk te worden gezocht.
- Premies; van het salaris worden geen premies meer ingehouden voor WW, ZW, WAO, WIA en AOW. De werknemer heeft geen recht meer op een WW-uitkering bij ontslag, omdat reeds een AOW-uitkering wordt genoten. Loonbelasting wordt wel ingehouden.
Tot slot
Voor al het overige geldt ‘gewoon’ het reguliere arbeidsrecht. Denk aan kwesties over proeftijd, concurrentiebeding, relatiebeding, vakantiedagen, etc. Vragen over doorwerken na de AOW-leeftijd? Neem dan gerust contact op met Charlotte Koopman, Dorien Zwart of één van onze andere specialisten.
Bronnen:
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/opmerkelijk/artikel/5408840/rechter-pauline-newman-pensioen-weigering-geschorst-raad-andere
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/mediamagnaat-rupert-murdoch-doet-stap-terug-oudste-zoon-lachlan-wordt-zijn-opvolger~b90d2984/
De inhoud van deze blog is actueel op de datum van publicatie, maar het recht is voortdurend in beweging. Voor de meest recente juridische inzichten, neem gerust contact op met ons kantoor via [email protected] of 020 – 676 2500.