Werknemer met sabbatical, hoe zit het juridisch?

Inhoudsopgave

werknemer met sabbatical

Soms hebben werknemers niet genoeg aan vijf vakantieweken per jaar. Zij willen een maandenlange sabbatical. Of dit kan, verschilt per werkgever en per branche. Hoe zit het juridisch als een werknemer met sabbatical wil gaan? In deze blog alles over dit onderwerp op een rijtje én een recent voorbeeld van een stewardess die een sabbatical bij de rechter afdwong.

Recht op een sabbatical?

Er bestaat geen wettelijk recht op een sabbatical. Het is juridisch gezien een buitengewone onbetaald-verlof-variant. Op dat punt verschilt een sabbatical dan ook met een lange vakantie waarbij vakantiedagen worden opgenomen. Een werkgever hoeft een verzoek voor een sabbatical in beginsel niet toe te staan. Dat is anders wanneer in een bedrijfsreglement, een CAO of een individuele arbeidsovereenkomst een ‘recht op sabbatical’ is opgenomen. Dit staat bijvoorbeeld in de huidige CAO Nederlandse Universiteiten (artikel 4.23) en in de CAO van Aegon 2022-2024 (artikel 6.10). Een werkgever kan natuurlijk ook altijd op basis van goed werkgeverschap een sabbatical toestaan.

Aandachtspunten werknemer met sabbatical

Wanneer een sabbatical wordt aangevraagd en toegestaan, is het voor werkgevers raadzaam om bij enkele zaken wat langer stil te staan. Denk hierbij aan:

  • Maak schriftelijk duidelijke afspraken over de lengte van de sabbatical. Wanneer vertrekt de werknemer en wanneer komt deze terug?
  • Informeer de werknemer dat tijdens een onbetaald verlof geen vakantiedagenopbouw en pensioenopbouw plaatsvindt.
  • Leg schriftelijk vast wat er gebeurd met bijvoorbeeld een zakelijk telefoonabonnement of een leaseauto.
  • Ga in overleg of de werkzaamheden van de werknemer kunnen worden opgevangen door een collega.
  • Maak schriftelijke afspraken over een eventuele ziekmelding. Het is gebruikelijk dat een onbetaald verlof dan wordt afgebroken en de werknemer zich ziekmeldt.

Rechtspraak

Recent stapte een stewardess naar de rechter wegens een sabbatical aanvraag. Ze vroeg in mei 2023 een sabbatical aan van 1 september tot en met 31 december 2023. Zij wilde naar Canada voor een uitwisselingsprogramma van haar studie psychologie. Haar werkgever Easyjet gaf hiervoor geen toestemming. Het dienstrooster zou in de maand oktober 2023 geen ruimte bieden voor een werknemer met sabbatical. De rechter constateerde tijdens een kort geding (aangespannen door de werknemer) dat in de toepasselijke CAO een contractueel recht stond op een ‘career break’. Het belang van de werknemer om haar baan te behouden én de sabbatical te krijgen, was groter dan het belang van Easyjet. In de procedure werd bovendien aangetoond dat wel degelijk voldoende bezetting bestond in de maand oktober 2023. Daarbij had Easyjet ook niet voortvarend genoeg gereageerd. Pas twee maanden na de aanvraag hoorde de stewardess dat ze niet mocht gaan. Toen had ze haar tickets al geboekt. Easyjet werd veroordeeld te gedogen dat de werknemer op sabbatical ging.

Tot slot

Bij ons op kantoor is het beleid dat een werknemer na vijf dienstjaren maximaal een half jaar (onbetaald) een sabbatical mag opnemen. Van deze regeling wordt goed gebruik gemaakt. Een dergelijke regeling heeft vanzelfsprekend voordelen voor de werknemer, maar ook voor de werkgever: gelukkige en tevreden werknemers. Goede afspraken zorgen ervoor dat de bedrijfsvoering door kan gaan. Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact op met Dorien ZwartCharlotte Koopman of één van onze andere specialisten.

Bron:
Rechtbank Noord-Holland 24 augustus 2023, ECLI:NL:RBNHO:2023:8622
https://www.universiteitenvannederland.nl/nl_NL/cao-universiteiten.html
https://loonwijzer.nl/arbeidsvoorwaarden/caowijzer/cao/3341/aegon

De inhoud van deze blog is actueel op de datum van publicatie, maar het recht is voortdurend in beweging. Voor de meest recente juridische inzichten, neem gerust contact op met ons kantoor via [email protected] of 020 – 676 2500.

Deel deze blog: