De herfst is in volle gang. Ook in de juridische wereld. De ZZP-wet VBAR is inmiddels aangekondigd als dé oplossing voor de ZZP-problematiek, maar de politieke onrust is groot. Vooral over de aanstaande handhaving door de Belastingdienst. Motie na motie is ingediend. De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de handhaving bij schijnzelfstandigheid, over onbewust onbekwame ZZP-ers, over (het gebrek aan) informatie richting de samenleving, etc. Zes moties zijn inmiddels aangenomen. Dit betekent dat de ZZP-wet en de handhaving door de Belastingdienst in beweging blijven en nog lang niet in steen staan. In deze blog zetten we alles even op een rij, dan is iedereen na het lezen weer helemaal bij.
Rust
De Tweede Kamer vraagt met het indienen van de moties het kabinet eigenlijk om de rust onder opdrachtgevers en zzp’ers terug te brengen. Inmiddels zijn, zoals gezegd, zes moties aangenomen op 1 oktober 2024. We lopen iedere motie even kort langs.
Risicogericht handhaven
Er komt een zachte landing bij het opheffen van het handhavingsmoratorium. Er zal een focus komen bij de handhaving op de échte probleemgevallen. Denk aan bedrijven die werken met gedwongen zelfstandigheid, onderbetaling, evidente schijnzelfstandigen en arbeidsmigratieconstructies. Vervolgens wordt maatwerk toegepast bij overige gevallen. Wanneer handhaving van toepassing is, zal bij de keuze van inzet van handhavingsinstrumenten bijvoorbeeld eerst worden gekozen voor een waarschuwing in plaats van een boete. (Motie 31311-264).
Afwegingskader
De samenleving moet goed worden geïnformeerd. Hoe kan anders worden gehandhaafd, als bedrijven niet weten waar ze precies aan moeten voldoen. Daarom wordt vóór 1 november 2024 een duidelijk afwegingskader voor handhaving op de website van de Belastingdienst gezet. (Motie 31311-265).
Menselijke maat
Wanneer wordt gehandhaafd en men treft een onbewust onbekwame zelfstandige, dan moet de menselijke maat voorop staan. Het gaat dan echt om personen die niet bewust de regels hebben overtreden. Er zal in dat geval met coulance worden gereageerd en de Belastingdienst zal niet direct overgaan tot het opleggen van boetes. (Motie 31311-266).
Modelovereenkomsten
Vanuit de Wet DBA werken nog veel partijen met modelovereenkomsten. Deze aangenomen motie heeft ervoor gezorgd dat reeds goedgekeurde modelovereenkomsten effectief van kracht blijven. Ook zal worden geregeld dat vooroverleg mogelijk is over de beoordeling van arbeidsrelaties. (Motie 31311-275).
Laatste twee moties
De laatste twee aangenomen moties zijn iets specifieker en niet persé relevant voor de gehele samenleving. Vanaf 1 januari 2025 zorgt de Rijksdienst er in ieder geval voor dat zij geen gebruik meer zullen maken van ZZP-ers. En er komt een verkenning of de agrarische sector kan worden uitgezonderd bij het verplicht hebben van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. (Motie 31311-269 en motie 31311-267).
Tot slot
Handhaving vanaf 1 januari 2025 is nog steeds aan de orde. Deze moties geven iets meer vertrouwen en duidelijkheid. Wil je nu al meer weten over handhaving of over de ZZP-wet VBAR? Neem bij vragen gerust contact op met Charlotte Koopman, Michiel Vergouwen of één van onze andere specialisten.
Bronnen:
Eerdere blogs over dit onderwerp:
https://dekoningvergouwen.nl/wie-heeft-vragen-over-zzp
https://dekoningvergouwen.nl/zzp-de-stand-van-zaken-eind-2023
De inhoud van deze blog is actueel op de datum van publicatie, maar het recht is voortdurend in beweging. Voor de meest recente juridische inzichten, neem gerust contact op met ons kantoor via [email protected] of 020 – 676 2500.