Ho-ho-ho: De grenzen van
kerstborrels op kantoor

Leer hier de feestdagen blog 2019

kerstborrel

Voor het 4e jaar op rij presenteren wij de DKVA-feestdagenblog. Een overzicht van rechtspraak inzake uit de hand gelopen kerstborrels en kantoorfeestjes. Opvallend: kantonrechters waren dit jaar erg coulant. Ook lees je het antwoord op de vraag of een werkgever aansprakelijk is als een werknemer tijdens het ophangen van kerstkaarten van de trap kukelt.

Stukje teambuilding

Een bedrijf had vlak voor kerst een personeelsweekend. Op de zaterdagavond bood een werknemer cocaïne aan zijn collega’s aan. In ieder geval één collega deed mee. Nadat de werkgever dit hoorde, ontsloeg hij de aanbiedende werknemer op staande voet. De rechter zei hierover iets opvallends. Het gebruik van cocaïne is in bepaalde kringen gemeengoed, een soort van maatschappelijke realiteit. Het is in ieder geval niet zeldzaam. Het klopt dat het onwenselijk is op een personeelsfeestje, maar de onderlinge band van de werknemers werd wel versterkt. Een stukje teambuilding! Het ontslag op staande voet werd vernietigd.

Merry #metoo

Op de kerstborrel van ProRail heeft een dronken werknemer (in dienst sinds 1979) herhaaldelijk aan de billen van een vrouwelijke collega gezeten. Ook nadat zij hem verzocht hier mee te stoppen, ging hij door. Ondanks een excuses op de eerste werkdag na de kerst, werd hij op staande voet ontslagen. ProRail vond het ontslag passend in de context van de huidige #metoo-discussie. De kantonrechter vond echter dat sprake was van een eenmalig incident “dat zich bovendien op de kerstborrel heeft voorgedaan”. Blijkbaar gelden tijdens de kerst andere moralen. Omdat de werknemer spijt had betuigd, was voor ontslag geen plaats.

Ongelukkige kerstkaart

Vlak voor kerst kwam een werknemer tijdens het ophangen van een kerstkaart onder werktijd ongelukkig ten val. Zij liep daarbij letsel op aan haar heup en werd gedeeltelijk arbeidsongeschikt. Haar werkgever heeft de ongelukkige gebeurtenis gemeld bij de Inspectie SZW. Die stelde vast dat de Arbeidsomstandighedenwet niet was overtreden. Toch stelde de werknemer haar werkgever aansprakelijk, omdat de zorgplicht zou zijn geschonden. De rechter vond dat iedere werknemer moet opletten op de werkvloer. Een moment van onoplettendheid kan niet zomaar worden afgewenteld op de werkgever. Het ophangen van de kerstkaart was gewoon een onvoorziene, ongelukkige samenloop van omstandigheden. De werkgever had hieraan geen schuld.

Conclusies deze kerst

Zoals we al zeiden, zijn de kantonrechters dit jaar wel héél relaxt. Want of we nou iedereen moeten aanraden cocaïne te gebruiken op personeelsuitjes, omdat dit de onderlinge band van werknemers verhoogt? En dat de sfeer tijdens een kerstborrel prima een stuk losbandiger mag zijn dan normaal (zelfs in het #metoo-tijdperk)? Hmmm.. De tip waar we wel 100% achter staan is over het voorzichtig ophangen van de kerstversiering. Vallen = eigen schuld.

Fijne feestdagen van iedereen bij De Koning Vergouwen Advocaten!

Bronnen:

Rechtbank Den Haag d.d. 1 februari 2019, ECLI:NL:RBDHA:2019:1473

Rechtbank Den Haag d.d. 15 mei 2019, ECLI:NL:RBDHA:2019:7370

Rechtbank Amsterdam d.d. 1 mei 2018, ECLI:NL:RBAMS:2018:3327

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Gerelateerde artikelen

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

2020-09-24T12:17:06+00:00
Ga naar de bovenkant