Home » Huh? Auteursrecht op een erotische zweep?

Huh? Auteursrecht op
een erotische zweep?

Vele gezichten van auteursrecht.

auteursrecht

Het recht heeft vele facetten. Zo biedt het auteursrecht niet alleen bescherming voor werken van letterkunde, wetenschap of kunst. Ook een erotische zweep kan in aanmerking komen voor auteursrechtelijke bescherming. In deze blog lees je meer over de (toch wel) curieuze zaak rondom de auteursrechtelijke bescherming van een SM-zweep. Weer eens even wat anders.

De vereisten
Om auteursrechtelijke bescherming te krijgen, moet iets (‘een werk’) een eigen, oorspronkelijk karakter én het persoonlijk stempel van de maker hebben. Het moet een eigen intellectuele schepping van de maker zijn. Hiervoor hoeft een werk niet heel creatief of bijzonder te zijn. Het kan eigenlijk van alles zijn. Een foto van een opgemaakt bord met drie garnalen kan bijvoorbeeld auteursrechtelijk zijn beschermd. Komt een werk auteursrechtelijke bescherming toe, dan kan de maker anderen verbieden het werk te publiceren of te kopiëren. Gebeurt dit toch, zonder toestemming, dan is dat auteursrechtinbreuk met alle gevolgen van dien.

De rechtszaak
Recent moest de Rechtbank Rotterdam oordelen over een bijzonder geschil. Het was een zaak tussen twee verkopers van SM-zwepen en andere ‘spankingsinstrumenten’. Verkoper ‘Slagwerk’ stelde dat het handvat van haar zweep auteursrechtelijk beschermd was. Het handvat van een zweep die ‘O-Products’ verkocht, zou een kopie zijn die inbreuk maakte. Slagwerk stelde dat het handvat van haar zweep oorspronkelijk is en afwijkt van de bestaande handvatten en dat zij dus een auteursrechtelijk beschermd werk heeft. Ter zitting heeft de rechtbank de zweep van Slagwerk grondig geïnspecteerd. De rechtbank oordeelde dat de combinatie van roestvrijstalen doppen over de uiteinden van het zwarte handvat, twee ringen, de maatverhoudingen en het grove zware karakter (dat ter zitting ook is gebleken) getuigde van oorspronkelijkheid. Het handvat was dus auteursrechtelijk beschermd. Er werd tevens vastgesteld dat het handvat van O-Products nagenoeg identiek was. O-Products maakte dus inbreuk op het auteursrecht van Slagwerk. O-Products werd onder meer veroordeeld om de verkoop van haar inbreukmakende zwepen te staken, haar voorraad te vernietigen en Slagwerk een schadevergoeding te betalen.

Tot slot
Het auteursrecht is dus niet alleen een recht voor schrijvers of kunstenaars, maar ook voor fabrikanten van (niet alledaagse) gebruiksvoorwerpen, zoals SM-zweepjes. Vermoed jij inbreuk op jouw auteursrecht, vraag je je af of jouw creatie auteursrechtelijk beschermd kan zijn of heb je een sommatiebrief ontvangen, neem dan gerust contact op met Menno Loos of één van onze andere specialisten.

Bronnen:
Rechtbank Rotterdam, 18 augustus 2021, ECLI:NL:RBROT:2021:8684 (met afbeeldingen van desbetreffende zweep)
Rechtbank Noord-Holland, 22 januari 2014, ECLI:NL:RBNHO:2014:370

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2021-09-14T10:29:31+00:00september 9, 2021|Menno Loos|Reacties uitgeschakeld voor Huh? Auteursrecht op een erotische zweep?
Ga naar de bovenkant