Home » Uitwisseling persoonsgegevens Rusland

Uitwisseling persoonsgegevens Rusland

Is er voldoende bescherming/privacy?

persoonsgegevens

Eerder blogden wij al over de ontwikkelingen op het gebied van intellectueel eigendomsrecht in Rusland. Maar ook op het gebied van privacy, specifieker de bescherming van persoonsgegevens, kan de oorlog in Oekraïne diverse gevolgen hebben. In deze korte blog lees je daar meer over.

Statement Europese Commissie
Op 16 maart 2022 werd Rusland uit de Raad van Europa gezet. Dit kan gevolgen hebben voor het beschermingsniveau van persoonsgegevens in Rusland. Dit nieuws vormde daarom aanleiding voor de Europese Commissie om een statement uit te brengen. In dit statement zijn de regels over het uitwisselen van persoonsgegevens naar ‘derde landen’ herhaald.

AVG en Rusland
De AVG schrijft voor dat persoonsgegevens van EU burgers in beginsel niet kunnen worden gedeeld met partijen buiten de EU (een ‘derde land’). Uitwisseling met partijen buiten de EU is slechts in drie gevallen toegestaan: 1) in geval van een ‘adequaatheidsbesluit’ (de Europese Commissie heeft beslist dat het betreffende land een passend beschermingsniveau biedt), 2) indien passende aanvullende waarborgen worden geboden of 3) indien er een specifieke wettelijke uitzondering van toepassing is.

Er is niet zo’n adequaatheidsbesluit genomen ten aanzien van Rusland. Dit brengt mee dat het uitwisselen van persoonsgegevens naar Rusland slechts is toegestaan indien passende aanvullende waarborgen worden geboden of indien een specifieke wettelijke uitzondering van toepassing is. Als aanvullende waarborgen schrijft de AVG het gebruik voor van ‘standard contractual clauses’ of ‘binding corporate rules’. Maar ook ondanks deze middelen dient de gegevensexporteur te beoordelen of de Russische wet geen afbreuk doet aan de doeltreffendheid van aanvullende waarborgen. Overigens is de VS ook een ‘derde land’. Het bovenstaande geldt dus ook allemaal voor de uitwisseling van persoonsgegevens met de VS.

Tot slot
Heb jij vragen over de AVG? Heb jij vragen over de sancties? Of ben jij Oekraïens of Russisch en loop jij hierdoor tegen moeilijkheden aan in Nederland? Neem dan gerust contact op met Menno Loos of één van onze andere experts.

Bronnen:
https://dekoningvergouwen.nl/intellectueel-eigendom-in-rusland-in-gevaar
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/03/16/rusland-uit-raad-van-europa-gezet-tragedie-voor-gewone-russen-a4102566?t=1659966350
https://edpb.europa.eu/system/files/2022-07/edpb_statement_20220712_transferstorussia_en.pdf
https://dekoningvergouwen.nl/ben-jij-nog-steeds-avg-proof
https://dekoningvergouwen.nl/oh-nee-google-analytics-in-strijd-met-avg

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2022-08-10T13:30:09+00:00augustus 10, 2022|Menno Loos|Reacties uitgeschakeld voor Uitwisseling persoonsgegevens Rusland
Ga naar de bovenkant