Home » Boer zoekt golddigger?

Boer zoekt golddigger?

Het belang van goede huwelijkse voorwaarden.

huwelijkse voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden. Het is verstandig deze vóór het huwelijk op te stellen. Hiermee wordt in veel gevallen ruzie achteraf voorkomen. Het is ook van groot belang dat de inhoud van deze huwelijkse voorwaarden overeenkomt met de wil van de aanstaande echtgenoten. In de praktijk is dat namelijk niet altijd het geval. Dat weet (nu) ook een 60-jarige melkveehouder die vrij snel na de eerste ontmoeting in het huwelijksbootje stapte met zijn 25-jarige vriendin. Hoe dat is afgelopen, lees je hier.

De kwestie
In mei 2017 ontmoette een 60-jarige melkveehouder de ruim 35 jaar jongere kapster op een datingsite. Kort na de ontmoeting stelde de vrouw voor om te gaan trouwen. Het toekomstbeeld dat de vrouw schetste, haalde de man over. Zo zouden zij gaan samenwonen, kinderen krijgen en vooral ‘nooit scheiden’.

Huwelijkse voorwaarden
De vrouw plande een afspraak in bij de notaris voor het opmaken van huwelijkse voorwaarden. De vrouw verscheen echter alleen op deze afspraak en verzocht de notaris een ‘finaal verrekenbeding bij echtscheiding’ op te nemen. Dit betekent dat bij echtscheiding al het vermogen -zowel van de man als de vrouw- op één hoop wordt gegooid en daarna wordt gedeeld door twee. De vrouw wist veel over verrekenbedingen, maar de achternaam van de man, zijn adres of geboortedatum kende de vrouw niet. De notaris vertrouwde het niet en weigerde de huwelijkse voorwaarden op te maken.

Notaris nr. twee
De vrouw deed een tweede poging bij een andere notaris. Dit keer was de man wel aanwezig, maar met strenge instructies. Zo mocht hij van de vrouw zijn aanzienlijk vermogen niet vermelden. Toch gingen ook bij deze notaris alarmbellen rinkelen. Hij belde de man op en vroeg of hij gedwongen werd deze huwelijkse voorwaarden op te maken. De man reageerde -onder dwang van de vrouw- ontkennend, waarna de notaris alsnog de akte gereedmaakte voor ondertekening.

Toch een echtscheiding
Het zal niemand verbazen. In juli 2019 vond de man een verzoekschrift tot echtscheiding -zonder voorafgaande melding- in zijn brievenbus. Van het samenwonen en de kinderen is het nooit gekomen. De vrouw eiste daarentegen wel 50% van het vermogen van de man op.

Wat vond de rechter?
De man stelde dat het toepassen van de huwelijkse voorwaarden, meer specifiek het finaal verrekenbeding, naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zou zijn. De man stelde dat het de vrouw nooit om hem te doen was, maar enkel om zijn geld. De vrouw was een ‘golddigger’. De man maakte gebruik van diverse getuigen, waaronder de eerste en tweede notaris, om aan te tonen dat het de vrouw enkel om zijn geld ging. De rechtbank was overtuigd en oordeelde eveneens dat de vrouw ‘golddigger’ was. De vrouw kreeg geen cent.

Tot slot
Bovenstaande situatie is natuurlijk vrij bijzonder. In de meest gevallen zullen huwelijkse voorwaarden van toepassing verklaard worden en zijn de gevolgen voor partijen. Het is dan ook belangrijk dat partijen zich voorafgaand aan het sluiten van deze voorwaarden goed laten informeren over de toekomst. Heb jij vragen over huwelijkse voorwaarden (voorafgaand, tijdens of na het huwelijk) neem dan gerust contact op met Anne-Marie Bouwmeester of één van onze andere specialisten voor advies en overleg.

1 februari 2022: Anne-Marie Bouwmeester is niet langer werkzaam bij DKVA. Neem voor vragen gerust contact op met Kimberly Rozema of één van onze andere specialisten voor advies of overleg.

Bronnen:
RECHTBANK LIMBURG 30-01-2020, ECLI:NL:RBLIM:2020:732
RECHTBANK LIMBURG 26-02-2021, ECLI:NL:RBLIM:2021:3114

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2022-02-02T10:09:35+00:00juli 15, 2021|Personen- en familierecht|Reacties uitgeschakeld voor Boer zoekt golddigger?
Ga naar de bovenkant