Een relatie op het werk,
mag dat?

Een goede vraag voor valentijnsdag.

Relatie werk

Een relatie op het werk. Eind 2019 kwam groot in het nieuws dat de hoogste baas van fastfoodconcern McDonald’s moest vertrekken, omdat hij een relatie op het werk had met een medewerker. In het beleid van McDonald’s staat dat managers geen relatie op het werk mogen hebben met personeel. Ook niet als sprake is van een wederzijdse (normale) liefdesrelatie. Hoe zit dit in Nederland? Een mooie vraag om vlak voor Valentijnsdag te beantwoorden.

Over het algemeen zal bij de meeste werkgevers geen bezwaar bestaan tegen een relatie op het werk, zolang zakelijk en privé gescheiden blijven. Toch zijn er uitzonderingen.

Docent met meerderjarige student-assistent

Een docent van een Hogeschool had jarenlang een affectieve relatie met een student-assistent. Dit betrof een volwassen, meerderjarige vrouw die deze relatie vrijwillig was aangegaan. De Hogeschool vond het echter reden voor ontslag. Wat vond de rechter? Die oordeelde dat docenten integer moeten zijn, vooral in de omgang met studenten. Een docent verkeert immers in een machts- en afhankelijkheidsrelatie met studenten en mag niet de schijn van misbruik van die relatie wekken. Dit is niet anders bij (jongvolwassen) meerderjarige studenten en evenmin is doorslaggevend dat de student hiertegen geen bezwaar heeft. Het ontslag was toegestaan. Dit is dus een duidelijke grens, te weten een mogelijke afhankelijkheidsrelatie.

Ambulancechauffeur en ambulancechauffeuse

Dan de zaak waar een ambulancechauffeur al 5,5 jaar een relatie had met een collega. In 2015 werd het beleid gewijzigd ten aanzien van relaties op dezelfde post. Tot dat moment werden relaties altijd gedoogd. Volgens het nieuwe beleid was het niet toegestaan dat partners (of familieleden) op dezelfde locatie werkten. De werkgever wilde de chauffeur dan ook overplaatsen naar een andere post. Wat vond de rechter? Het stond de werkgever vrij om nieuwe professionele standaarden te ontwikkelen. Verder was aangetoond dat de samenwerking van deze twee partners op dezelfde post niet door alle collega’s als positief werd ervaren. Hierdoor kwam de kwaliteit van het werk (professionaliteit, onafhankelijkheid en objectiviteit) onder druk. Belangrijk was ook dat de OR had ingestemd met het nieuwe beleid. De overplaatsing werd toegestaan.

Directeur wil ex ontslaan

Een directeur had een relatie met een werknemer en samen hadden ze ook een dochtertje. Na enkele jaren gingen ze uit elkaar. De directeur wilde de werknemer ontslaan op grond van een verstoorde arbeidsverhouding. Hij vond dat haar aanwezigheid tot spanningen op de werkvloer leidde. De kantonrechter constateerde echter dat na de breuk nog 1,5 jaar gewoon was verder gewerkt. Kennelijk was de arbeidsverhouding in die lange periode niet zó slecht dat de arbeidsovereenkomst niet langer kon voortbestaan. Wat de druppel voor de directeur was, werd uit de uitspraak niet duidelijk. Maar de rechter wees het verzoek tot ontslag uiteraard af.

Conclusies

Mag een relatie op het werk? Het hangt een beetje af van het geval. Over het algemeen is een relatie op het werk minder snel toegestaan wanneer sprake is van een afhankelijkheidsrelatie, collega’s hier hinder van ondervinden en de kwaliteit van het werk onder druk komt. Een verbroken relatie geeft daarentegen niet persé reden voor een verstoorde arbeidsverhouding. Vragen? Neem gerust contact op met Bram Furstner of één van onze andere specialisten.

Bronnen:

Rechtbank Gelderland d.d. 11 september 2013, ECLI:NL:RBGEL:2013:3064

Rechtbank Noord-Nederland d.d. 20 juli 2016, ECLI:NL:RBNNE:2016:3629

Rechtbank Noord-Holland d.d. 28 juni 2018, ECLI:NL:RBNHO:2018:5379

NOS

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Gerelateerde artikelen

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

2020-09-24T11:59:07+00:00
Ga naar de bovenkant